Otok Rava, Mala Rava, Lokvina

Majhen in pogosto spregledan otok v zadrskem arhipelagu nosi ime Rava. Na zahodni strani ga Ravski kanal loči od Dugega otoka, na vzhodni strani pa Ižki kanal od otoka Iž. Otok je dolg zgolj 5 km v najširšem delu pa njegova širina doseže le 1,3 km. Kljub svoji majhnosti ima dobrih 15 km obale in 14 zalivov, med katerimi so večji zelo primerni za sidranje in prenočevanje. 

Največji kraj na otoku je Rava, ki je v notranjosti otoka nad luko Vela Rava. Poseljena sta še dva zaliva, Mala Rava na severu in Vela Rava. Leta 2001, ob zadnjem popisu, je bilo na otoku prijavljenih 147 prebivalcev. Koliko jih danes resnično prebiva na otoku, lahko le ugibamo. 

Navtično privlačen otok

Otok Rava preseneča s svojo ponudbo. Čeprav je otok majhen, je navtično zelo primeren otok. Ima dve majhni pristanišči, ki omogočata pristanek in prenočevanje, sidrišče s plovkami in številne zalive primerne za sidranje in prenočevanje. V treh zalivih so gostilne, v luki Vela Rava pa majhna trgovina, kjer se je možno oskrbeti z najnujnejšimi potrebščinami. 

Oglejmo si, kje na otoku lahko pristanemo in kaj nudijo pristani in zalivi. 

Če na Ravo priplujemo s severne strani, bomo na zahodni strani otoka najprej zapluli v majhno, prikupno luko Mala Rava, ki je v zalivu Lokvina. Mala Rava je trajektna luka, ki otok povezuje s kopnim. S plovilom lahko pristanemo bočno na obali ali pa na eni izmed plovk v zalivu. Prenočevanje je treba plačati. Za kratkotrajne postanke se lahko v času, ko ni trajekta, privežemo bočno tudi v delu, kjer pristaja trajekt. V zalivu sta dve gostilni. Vode in elektrike ni. Južno od zaliva Lokvina je velik zaliv Vičabok. Nudi dobro zaščito pred južnimi in vzhodnimi vetrovi. V zalivu lahko sidramo na lastnem sidru. Globine so med 2 in 10 m. Dno je peščeno in sidro drži dobro. Če radi krmo privežete na obalo, je možnosti za privez dovolj. 

Naslednji zaliv je Paladinica. V njem je koncesijsko sidrišče z 20 plovkami. Prenočevanje v zalivu je treba plačati. Zaliv je zaščiten pred vetrovi, v primeru nevihte pa v njem tramontana povzroča valove. Dobro zaščito pred nevihtami pa ponuja naslednji zaliv v katerem je luka Vela Rava. V luki pristaja redna linija, ki otok povezuje z otokom Iž in Zadrom. S plovilom lahko pristanemo na utrjeni obali le v času, ko ne pristaja redna linija. Za prenočevanje so na voljo plovke ali pa muringi na severovzhodnem ali severozahodnem pomolu pred gostilno. V luki je tudi majhna trgovina, kjer se lahko oskrbite z najnujnejšimi potrebščinami. 

Otok Rava, Grbavac

Če nadaljujemo plovbo proti jugu, bomo že čez 1 nmi pripluli do zaliva Grbavac. V zalivu je gostilna, ki slovi po kakovostni pripravi hrane. Pred gostilno je na voljo 10 muringov in 5 plovk. Za zaliv je podeljena koncesija, zato je prenočevanje treba plačati. Tako kot Mala Rava in Vela Rava, se tudi v zalivu Grbavac ni možno oskrbeti ne z vodo ne z elektriko. Najbližja možnost, da se oskrbite z vodo, je v luki Luka na Dugem otoku, ki je oddaljena 5 nmi. 

Na zahodni strani sta še dva zaliva primerna za sidranje in tudi prenočevanje. Prvi med njima je Martinica le 0,5 nmi južneje pa še Golubovac. Oba zaliva nudita dobro zaščito pred vzhodnimi in severnimi vetrovi. Dno je peščeni in sidro drži dobro. 

Otok Rava, Golubovac

Vzhod manj zanimiv

Vzhodna stran otoka je manj obljudena. Ima le štiri zalive, v katerih lahko sidramo na lastnem sidru. Prvi med njimi je Pestehovac. Nudi dobro zaščito pred severnimi in zahodnimi vetrovi. Peščeno dno omogoča varno sidranje. Zaliv je tudi v poletni sezoni redko obiskan. V njem sidrajo večinoma dnevni kopalci, ki se v popoldanskih urah vračajo v eno izmed izhodiščnih luk. Če se boste odločili za prenočevanje, boste verjetno sami tudi sredi poletne sezone. Dobre pol milje severno je podoben zaliv Pavajsko. Nudi dobro zaščito pred južnimi in zahodnimi vetrovi. V njem je majhen kamnit pomol, ki služi za privez plovil domačinov. Ob njem lahko pristanemo s pomožnim plovilom. V zalivu lahko sidramo na globinah med 2 in 10 m. 

Zaliva Ivanoševa in Valšina nudita malo zaščite pred vetrovi. Globine morja hitro naraščajo, zato nista najbolj primerna za sidranje. Podobno je tudi z zalivom Tanko na skrajnem severu otoka, nasproti Male Rave. V južnem delu zaliva je položen podvodni električni kabel. Sidranje je zato na razdalji 300 m od oznake prepovedano. 

Z obiskom zaliva Tanko smo sklenili krog okrog otoka Rava. Če bi se radi umaknili od poletnega navtičnega vrveža in dopust preživeli v miru, potem vam je otok Rava pisan na kožo. Nedvomno priporočamo, da planirate postanek na otoku med plovbo s severa proti Kornatom ali nazaj.

 

Videoposnetki otoka Rava posneti iz zraka