S 1.1.2023 je hrvaška postala polnopravna članica schengenskega območja in se je pridružila drugim 26 članicam prostora, ki omogoča prosto gibanje ljudi in blaga.

Zaradi vstopa v območje se spreminjajo postopki pri prehodu meje na morju. Če smo pred vstopom hoteli vpluti na Hrvaško iz Slovenije, smo morali najprej zapluti v luko Piran in opraviti mejni prehod. Nato smo prečkali mejo na morju. Takoj po prečkanju meje je bilo potrebno vpluti v najbližjo luko z mednarodnim mejnim prehodom in opraviti postopek vstopa v Hrvaško (razen v primeru neškodljivega prehoda meje). Ob prihodu smo opravili tudi plačilo pristojbin, ki jih je obvezno plačati za plovbo po Hrvaških teritorialnih vodah. Obveznost plačila pristojbin ostaja!

Kako se je sedaj poenostavil postopek

Kljub temu, da je Hrvaška polnopravna članica schengenskega območja, pa seveda nekatere obveznosti ostajajo. Še vedno je potrebno plačati nadomestilo za varnost plovbe, zaščito pred onesnaženjem in turistično takso. Turistično takso je možno plačati preko spletne strani Hrvaške turistične organizacije na povezavi https://nautika.evisitor.hr, medtem ko se pri plačilu za slovenske državljane nekoliko zatakne. Hrvaška omogoča svojim državljanom in državljanom držav Belgije, Češke, Danske, Estonije, Italije, Latvije, Litve, Luxemburga, Malte, Nemčije, Portugalske, Slovaške, Švedske in Španije, da pristojbine plačajo preko spletne strani https://enautika.pomorstvo.hr/ za katero je potreben certifikat. Hrvaška stran je Slovenijo pozvala, da bi slovenskim državljanom omogočila prijavo v sistem z veljavnim slovenskim certifikatom, a so žal naleteli na gluha ušesa. Zato moramo slovenski državljani plačilo še vedno izvesti na eni izmed luških kapitanij oziroma njihovih izpostav.

Kako iz Slovenije po novem plujemo na Hrvaško

Prvo vplutje

S plovilom izplujete iz vašega pristanišča oziroma marine. Mejnih obveznosti in postanka na mejnem prehodu ni več potrebno opravljati. Plujete lahko preko morske meje in vplujete v Hrvaške teritorialne vode. Po prečkanju mejeni ni več obvezno vpluti v najbližje pristanišče z mednarodnim mejnim prehodom. Vplujete lahko v katerokoli pristanišče, v katerem je luška kapitanija oziroma izpostava. V njej poravnate obveznosti. Potrebno je plačati nadomestilo za varnost plovbe in zaščito pred onesnaženjem. Turistično takso poravnate preko spleta: https://nautika.evisitor.hr.

Seznam luških kapitanij na tej povezavi: Kapitanije in izpostave.

V kolikor ste plovilo najeli v Sloveniji in nameravate vpluti na Hrvaško, predhodno pri čarterašu preverite, če so pristojbine za hrvaško morje že plačane! V kolikor so, se ravnajte po spodnjih navodilih.

Vsa nadaljnja vplutja

Ko ste enkrat poravnali obveznosti, se vam ob naslednjem prehodu meje, ni več potrebno ustavljati nikjer. Prečkate lahko mejo in vplujete v poljuben zaliv in sidrate na lastnem sidru, vplujete lahko v katerokoli luko oziroma marino.

Uredite plačilo obveznosti pred odhodom

Plačilo obveznosti lahko opravite tudi pred odhodom na Hrvaško. Podjetje Mandinus d.o.o. z otoka Krka, lahko vse potrebne formalnosti opravi za vas. Vse informacije lahko dobite na njihovi spletni strani  Mandinus (spletna stran je v slovenščini), dodatne informacije pa lahko dobite na info@mandinus.hr.