Poraščeni muringi so ena izmed nadlog, ki nam otežuje privazovanje, pri čemer se lahko celo poškodujemo. Vendar na srečo obstaja učinkovita rešitev za čiščenje muringov.

Na plovilu se soočamo z različnimi izzivi in eden izmed njih je poraščenost in druge nečistoče na muringih. Marine na Jadranu in širše v Sredozemlju so zelo pogosto opremljene z njimi, saj omogočajo učinkovito in kompaktno privezovanje v manjših akvatorijih. Vendar pa so muringi prepogosto poraščeni in posledično nevarni za rokovanje z njimi.

Kaj je muring?

Muring je vrv, ki povezuje utež na dnu morja in pomol ter služi pri privezu plovila na morski strani (običajno premca) tako, da tega vleče stran od pomola. Debela vrv je fiksirana na utež od koder potuje po morskem dnu do priveznika na pomolu. Če se privezujemo na pomol s krmo, je treba muring pri vplutju prenesti od priveznika na pomolu do priveznika na premcu plovilu. Pri prevzemu muringa s pomola uporabimo mornarski kavelj, nato pa sledi prenos muringa z rokami ali s pripomočkom GHOOK, ki omogoča posredni in čisti ter hitrejši prenos muringa preko vrtljivega koleščka.

Če muringa ne čistimo, se v nekaj mesecih zaraste najprej z manjšimi školjkami, kasneje pa še z večjimi školjkami in algami. Tako postaja čedalje težji in njegov prenos je vedno težji, še posebej pri daljših in višjih plovilih. Če nimamo rokavic, se pri prenašanju muringa lahko hitro urežemo po dlaneh. Da se izognemo tem nevšečnostim, je treba muring čistiti od 3- do 4-krat na leto, še posebej v poletnem času, ko je morje bolj toplo in se vrvi hitreje poraščajo.

Čiščenje muringa

Do sedaj je bilo čiščenje vrvi lahko zamudno in neprijetno opravilo, ker so se vrvi običajno čistile z noži ali s čistilci na vodni tlak ter z raznimi kemičnimi čistili. Na srečo je zdaj na voljo nova in inovativna rešitev – Boatasy Ropecleaner. Boatasy Ropecleaner je ročno strgalo, zasnovano posebej za čiščenje muringov. Njegova revolucionarna oblika omogoča enostavno odstranjevanje školjk, alg in drugih nečistoč, ne da bi pri tem poškodovali vrv. S tem navtikom nudi učinkovito rešitev za težave, povezane s poraščenostjo in drugimi nečistočami na muringih.

Kako deluje Boatasy Ropecleaner? Boatasy Ropeclener v obliki nerjaveče jeklene spirale najprej enostavno zavijete okoli muringa. Nato pa s premikanjem Boatasy Ropecleanerja naprej in nazaj po muringu hitro in učinkovito očistite z njega vse nečistoče. Spirala je kvadratnega preseka in nekoliko nabrušena tako, da enostavno in hitro strga z oboda muringa vse nečistoče. Končni rezultat uporabe Boatasy Ropecleaner-ja je očiščen in nepoškodovan muring.

Če se tudi vi spopadate s poraščenostjo in umazanijo na vaših vrveh, je čas, da preizkusite Boatasy Ropecleaner. Z Boatasy Ropecleaner-jem bodo muringi čisti in lažji ter vedno pripravljeni za varno privezovanje. Izdelek je bil leta 2022 na izboru DAME Design Award na sejmu METSTRADE v Amsterdamu priznan s strani strokovne komisije in nominiran za naj izdelek.