Potem, ko se je v petek uspešno zaključilo evropsko prvenstvo, se je danes s prvima dvema regatama začelo svetovno. 78 posadk iz Evrope ter Kanade se je zbralo v Portorožu in po vetrovno šibkih vremenskih razmerah na evropskem prvenstvu se je nekoliko več vetra danes prav prileglo. Jugo moči med 10 in 16 vozli je omogočil zelo lepo jadranje, tudi na trapezu. Kot se je nakazalo že na evropskem prvenstvu, so bili tudi danes močno spredaj Angleži, kar 12 prvouvrščenih ekip prihaja z otoka.

»Naredili smo dve lepi regati, drugo sicer na črno zastavo, saj smo morali start ponoviti zaradi močnega zasuka vetra. Mislim, da so jadralci zaenkrat zadovoljni s potekom prvenstev in upam, da bomo tudi v bodoče deležni dobrih jadralnih pogojev,« je povedal vodja regate, Hrvat Tonko Petesić.

Po prvem dnevu sta z eno zmago in drugim mestom močno v vodstvu štirikratna svetovna prvaka Chips Howarth in Vyv Townend, glede naslednje uvrščenih pa moramo počakati na uradne rezultate, saj protesti še potekajo.

Evropska prvaka Matt Burge in Richard Wagstaff, ki sta po prvem dnevu šesta: »Tudi danes smo imeli zelo težke pogoje, vseeno pa je bilo prijetno nekoliko raztegniti noge v močnejšem vetru. Zelo lahko je bilo pridobiti pozicije, še lažje pa jih je bilo izgubiti. Midva sva med najboljšimi, kar je dobro izhodišče. Smo pa šele na začetku prvenstva.«

Za jutri je napovedanega manj vetra z možnim rahlim dežjem.