Novo plovilo Sacs Strider 18 z naprednim konceptom je bilo izdelano s poudarkom na varnosti potnikov, izjemnim udobjem in elegantno plovbo. Strider 18 je namenjen za daljša dnevna potovanja in hitro odprtomorsko križarjenje.

Marsikoga bo oznaka 18 prevarala. Sacs je proizvajalec gumenjakov, vendar v primeru Strider 18 ne gre za plovilo dolgo 18 čevljev, temveč za gumenjaka dolgega skoraj 18 metrov. Primerjamo ga lahko z večjo jahto čeprav prvi pogled nanj da občutek, da gre za manjši gumenjak. Silhueta plovila da jasno vedeti, da je plovilo izjemno nizko. S tem so mu zagotovili nizko težišče in izjemno stabilnost na vodi. Ker v širino meri dobrih 5 m je zelo stabilen pri plovbi kakor tudi na sidru. Pri stabilnosti in plovbi v ekstremnih pogojih pomembno vlogo igrajo tudi velike napihljive tube na bokih plovila. Le te zagotavljajo plovnost tudi v premeru nesreče.

Komandni most plovila je bil zasnovan, da nudi izjemno udobje in varnost krmarju in še trem potnikom. Vsi sedeži so oblikovani tako, da lahko ob njih udobno stojimo ali pa sedimo.  Zaščiten je z vetrobranskim steklom, trdo streho in stranskimi drsnimi vrati.

Plovilo sprejme številne potnike. Na voljo je 22 sedežev na različnih delih plovila. Krmna sončna ploščad meri neverjetnih 10 m2 in je izdelana iz mehkih in vodoodpornih materialov.

Trup je v celoti zgrajen s pomočjo vakuumske infuzije. Zagotavlja izjemno trdnost plovila in majhno težo tega mega gumenjaka. Vsi materiali, ki so uporabljeni na plovilu so najvišje kvalitete. Visoko kvaliteten les, usnje in moderni tekstili.

Kljub temu, da je silhueta plovila izjemno nizka, pa Strider 18 v trupu skriva dve kabini v katerih lahko prenoči 5 oseb. V premcu je lastniška kabina z udobno dvojno posteljo. Bočna okna spuščajo v notranjost dovolj svetlobe, dodatno stropno okno pa omogoča dostop v kabini s premca plovila in skrbi za zračnost.

V drugi kabini sta dve postelji. Ena dvojna in ena enojna. Prostora je dovolj za prenočevanje treh oseb. V obeh kabinah so prostor izkoristili kar se da najbolje. Omare in številni predali so skriti v bokih plovila in pod posteljami.

V kabini je še kuhinja in kopalnica z ločenim tušem. Rezervoar za vodo ima kapaciteto 250 l kar bo zadostovalo za nekaj dni. Odlagalnih površin je dovolj v kabini in tudi na krovu. V standardni opremi je 20 kg sidro z verigo, 80 litrski grelnik za toplo vodo, 80 litrski hladilnik in ločen ledomat, 8 akumulatorjev, generator moči 10 kW, trije tuši na krmi in še bi lahko naštevali. Za tiste bolj zahtevne, je na voljo številna dodatna oprema, ki ni všteta v osnovno ponudbo. Notranjost plovila lahko klimatiziramo, vgradimo lahko več TV sprejemnikov. Na krov je prostor za namestitev 50 inčnega, v kabinah 19. Možno je naročiti komplete brisač, posteljnine, podvodne luči na krmi in avtopilota. Spisek dodatne opreme je izjemno obsežen in vsak kupec plovila si bo lahko prilagodil plovilo svojim željam.

Na krmi je garaža za shranjevanje pomožnega čolna na katerega lahko namestimo motor z močjo do 10 KM.

Za pogon Striderja 18 skrbijo površinski propelerji, ki jih poganjajo Manovi motorji. Šibkejša različica ima dva motorja s po 800 KM in Arnesonov pogon ASD 11, močnejša različica pa ima 2 motorja s po 1200 KM in Arnesonov ASD 12 pogon. S šibkejšo različico, bo potovalna hitrost plovila 30 vozlov, končna pa malo več kot 40. Z močnejšimi motorji lahko tega 18 metrskega in 18 ton težkega gumenjaka poženemo vse do hitrosti 52 vozlov.

Fotogalerija: Sacs Strider 18

Vir: http://www.sacsmarine.it/