V sredo, 19.2.2014 je svoja vrata odprl sejem navtike v Zagrebu. Sejem je do sedaj veljal za enega večjih v regiji, v letošnjem letu pa je situacija v navtiki, oklestila tudi sejem v Zagrebu.

Predstavili so se številni navtični proizvajalci in uvozniki, vendar je bila  ponudba plovil bolj skromna, kot je bila v prejšnjih letih. Na sejmu so bili zastopani navtični proizvajalci iz 25 držav, skupno pa se je predstavilo skoraj 300 navtičnih podjetij. Ker se zagrebški navtični salon odvija na kopnem, ni bilo pričakovati večjih plovil. Med največjimi sta bila premierno predstavljeni Mirakul 40 podjetja Grgič Jahte d.o.o. in Pičuljan eleven fly bridge. Premierno je bila predstavljena tudi nova izpodrivna jahta Leidi 800. Med manjšimi plovili je bil zanimiv Pferschy 800, ki je pritegnil predvsem s svojim imenom, ki spominja na Pershing. Gre za športni čoln, madžarske proizvodnje, namenjen za dnevne izlete. Poganja ga 250 KM močan dieselski motor in bo sigurno primeren za današnje čase, ko cene goriva segajo v nebo. Z majhno porabo bo navdušil vsakega lastnika. Za tiste bolj adrenalina željne pa je na volj različica s 425 KM, ki bo potrošila več goriva, poskrbela pa bo za užitke v hitri vožnji. Angleško podjetje Scorpion ribs je predstavilo svoj super gumenjak dolžine 9 metrov. V podjetju skrbijo za nenehen razvoj svojih modelov. Zavedajo se, da bodo motorna plovila vedno potrebovala gorivo za plovbo. Kakšna pa bo količina potrošenega goriva pa je odvisno od konstrukcije trupa in njegove teže. Gumenjaki Scorpion so zgrajeni na posebno oblikovanem stopničastem trupu, ki zadržuje zrak pod plovilom. Na ta način se zmanjša površina plovila, ki se dotika gladine vode, kar zmanjša trenje in upor. Zagotavljajo, da lahko ta 9 metrski gumenjak poženete do hitrosti 50 vozlov s pomočjo le enega 300 KM izvenkrmnega motorja. Plovila Scorpion uporabljajo znana jadralska moštva, kot je J.P. Morgan kot pomožno oziroma zasledovalno plovilo jadralnih ekip na treningih in regatah. Moštvo J.P. Morgan nastopa namreč v seriji Extreme 40, kjer 40 čeveljski katamarani dosegajo hitrosti vse do 40 vozlov.

Kot je običajno je eno dvorano zasedlo podjetje Yamaha s svojimi partnerji, ki na svoja plovila vgrajujejo njihove motorje. Med njimi se je predstavilo tudi slovensko podjetje Moto-navtika s svojim prodajnim programom plovil Grand.

Zagrebški navtični sejem je svoja vrata zaprl v nedeljo 23.2. med obiskovalci in razstavljavci pa je pustil mešane občutke.