Pred 110 leti, marca 1904 so na Azurni obali organizirali prvo tekmovanje z motornimi plovili imenovano Monaco Meeting. Na tekmovanju so se pojavile najzanimivejše navtične rešitve tistega časa. Od takrat je Monaco ostal sinonim za inovacije na področju navtičnih športov.

Prvo svetovno prvenstvo plovil na solarni pogon se bo odvijalo od 10. do 12. julija letos v Monacu. Organizator pokala Solar1 Monte Carlo je Yacht Cluba Monaco. Dogodek bo verjetno eden izmed odmevnejših navtičnih dogodkov v letošnjem letu. Pričakujejo preko 700.000 obiskovalcev. Na tekmovanju se bo predstavilo 25 ekip s celega sveta. Edino Avstralija zaenkrat še nima predstavnika.

Prvenstvo bo prvo na katerem bodo tekmovala resnična zelena plovila. Vsa bodo za svoj pogon uporabljala le sončno energijo. Tekmovanje bo postalo šport prihodnosti. Organizatorji so prepričani, da bo dogodek izjemna predstava. Tekmovalci se bodo pomerili v treh kategorijah. Prva bo slalom, nato flotna plovba in najbolj zanimiva dvobojevanje. Vse tekme se bodo odvijale v luki Hercules in zalivu Larvotto. Proga bo krožna in bo podobna tisti, ki je bila leta 1904 na prvem tekmovanju motornih čolnov.

Poleg tekmovanja solarnih plovil, se bo v okviru prvenstva odvijala tudi solarna konferenca in tekmovanje modelov plovil na solarni pogon. Svojo udeležbo na dogodku je že potrdilo največje solarno plovilo na svetu Planet Solar, ki se bo uporabljalo kot sodniško plovilo.

Med tekmovalci bo tudi plovilo V20, ki ga je zgradil nizozemski navtični arhitekturni studio Viripack. V20 je plovilo, ki pluje s pomočjo kril (hydrofoils). Plovilo tehta zgolj 145 kg in dosega hitrosti do 30 km/h (16 vozlov). Za proizvodnjo električne energije za pogon plovila skrbi 22 solarnih panelov s skupno 2390 solarnimi celicami.

Kakšna plovila in kakšne rešitve bodo zastopane na tekmovanju organizator še ni razkril. Informacije o vseh sodelujočih bodo znane kmalu.