Kar 1.130 jadralcev iz 55 držav se je zbralo na Palmi, na drugi letošnji regati ISAF svetovnega pokala ISAF World Cup Mallorca – Trofeju princese Sofije, na kateri se bodo merili v enajstih olimpijskih oziroma paraolimpijskih razredih.

Danes se v šibkem vetru začenjajo prvi plovi, regatni teden pa se bo zaključil v soboto z regatami za odličja ter s slovesno podelitvijo, na kateri bodo najboljši jadralci prejeli pokal iz rok španske kraljice Sofije.

Naši jadralci nastopajo v razredih finn, 470 in laser. V konkurenci 99 prijavljenih finašev se bosta z nekaterimi najboljšimi, med njimi tudi z aktualnim svetovnim prvakom, Brazilcem Jorgejem Zarifom ter bronastim z zadnjih olimpijskih iger, Francozom Jonathanom Lobertom, merila tudi Vasilij Žbogar kot aktualni evropski prvak ter Gašper Vinčec. Med 47 ženskimi posadkami v 470 nastopata Tina Mrak in Veronika Macarol, Domen Vasič Stepančič in Jakob Božič pa se borita v konkurenci skoraj 80 moških posadk tega razreda (tudi v 470 je tako v moški kot ženski konkurenci zbrana svetovna elita), Žan Luka Zelko kot edini slovenski predstavnik nastopa v laserju, ki je tradicionalno zastopan z vsemi najboljšimi (aktualni svetovni prvak, Brazilec Robert Scheidt, Pavlos Kontides, Tonči Stipanović, Tom Burton ...).

S to regato se začenja evropski del nastopov, ki bodo septembra kronani s svetovnim prvenstvom za olimpijske razrede v španskem Santanderju, kjer bodo jadralci lovili prve olimpijske norme za nastop na olimpijskih igrah v Riu de Janeiru leta 2016. ISAF je medtem objavil kriterijski sistem in kvote za nastop jadralcev v Riu. Jadranju so namenili 380 mest, od tega ženskam 163 in moškim 217. Moški bodo nastopali v jadralnih razredih laser, finn, 470, 49er in RS:X, ženske pa v razredih radial, 470, 49er FX ter RS:X. Mešanim posadkam je namenjen katamaran nacra.

V moškem laserju bo v Santanderju mesto dobilo prvih 23 držav, v finnu 12 držav, v 470 13, v 49erju 10 in v RS:X 18. Pri ženskah bo v Santanderju mesto na olimpijadi dobilo 19 držav v ženskem laserju, 10 držav v 470, 10 v 49erju FX ter 13 v jadranju na deski. Za nacro so predvidena mesta za najboljših 10 držav.

Pred nekaj minutami smo dobili današnje rezultate in z veseljem poročamo o uspešnem prvem dnevu naših jadralcev. Tina Mrak in Veronika Macarol sta v prvi današnji regati dosegli četrto in 21. mesto in sta zaenkrat skupno na osmem mestu med 47 posadkami, Domen Vasič Stepančič in Jakob Božič po prvih dveh današnjih regatah zasedata 11. mesto v konkurenci 78 posadk (15,7). V finnu je Vasilij Žbogar na 17. mestu (5, 7) in Gašper Vinčec na 26. mestu (11,9). V laserju je Žan Luka Zelko (144 jadralcev) na 76. mestu (30, 20). Pri tistih jadralcih, ki so jadrali v skupinah, so v oklepaju navedena mesta uvrstitve v njihovi skupini.

Tina Mrak in Veronika Macarol: »Odvozili sva dve regati po šibkem vetru do 8 vozlov. V prvi regati sva bili ves čas v ospredju, končali sva jo na 4. mestu. V drugi sva prvo privetrno bojo obrnili kot 13., potem pa v drugi privetrni stranici ostali preveč na levi strani in izgubili nekaj mest, tako da sva zaključili na 21. mestu. Na splošno sva hitri, sva pa v drugi regati naredili preveč napak in s tem po nepotrebnem podarili tekmicam preveč točk. Za jutri je napovedanega več vetra, kar nama odgovarja, zato se veseliva novih regat!«

Vasilj Žbogar, od katerega še nismo uspeli dobiti današnje izjave, je pred odhodom na Palmo povedal: »Zaenkrat sem zelo zadovoljen z opravljenim delom. Na zimskih pripravah v Valenciji sem treniral z odličnimi jadralci, večja konkurenca na treningih je dobra za motivacijo. Prihajajo mlajši, motivirani jadralci, ki me vsak dan stiskajo, da dam res vse od sebe. Še vedno imam nekaj problemov s kilogrami, ki mi jih je pobrala bolezen, vendar sem zadovoljen. Regata bo pokazala, kako uspešni smo bili na zimskih pripravah in kaj bo treba še izboljšati pred vrhuncem sezone, septembrskim svetovnim prvenstvom v Santanderju, ki predstavlja pomemben korak na poti do mojega naslednjega velikega cilja v Riu«.