Pretekli vikend je v organizaciji Just Perfect Yacht Charter, Burina in Elan Yachtinga potekala že druga tradicionalna otvoritev jadralne sezone.

Del flote 22 jadrnic je odprlo sezono jadranja v marini Sukošan, del pa v marini Biograd n/m. V dopoldanskih urah jih je južni veter z močjo 10 – 15 vozlov ponesel preko Zadarskega kanala. Na severu otoka Sestrunj so spremenile kurz plovbe proti zahodu in med otoki Molat,  Tun Veli in Tun Mali zajadrali proti Velemu Ratu na severni strani Dugega otoka. Večina jadrnic je v marino priplula v zgodnjih popoldanskih urah. Tako je bilo dovolj časa za ogled kraja Veli rat in znane plaže Sakarun. Večina tistih, ki so razvpito plažo obiskali, je bila nedvomno razočaranih nad pogledom nanjo v izven sezonskem času. Jugo je na obalo prinesel ogromne količine morske trave in smeti. Pogled nanjo se je močno razlikoval od tistih fotografij, ki jih vidimo v prospektih, ki oglašujejo severni del Dugega otoka. Že v popoldanskih urah pa se je tudi v baru v Velem Ratu začela zabava z DJ, ki je trajala vse do zgodnjih jutranjih ur.

Zjutraj je bil organiziran ogled svetilnika na Velem Ratu. Ta impozanten 40 metrov visok svetilnik (B Bl (2) 20 s 41 m 22M), je bil zgrajen leta 1849. Prijazen svetilničar Zvone je pričakal obiskovalce s kavo in domačo travarico. Vsi so se lahko povzpeli na sam vrh svetilnika in uživali v izjemnih razgledih. Kljub oblačnemu vremenu in jugu, ki je ojačal na približno 20 vozlov, je bilo moč videti otoke Molat in Ist na severu, Sestrunj in Zverinac na vzhodu, v daljavi pa tudi Škardo in Premudo.

Ob 12.00 uri je flota odplula proti Silbi. Močan jugo v krmo je omogočal plovbo s hitrostmi vse do 10 vozlov. Večina flote je razdaljo dolgo 17 nmi preplula v dveh urah in se varno privezala v luki Mul na otoku Silba. Popoldne je bilo dovolj časa za podroben ogled otoka, ki je še sameval pred poletno sezono. V večernih urah se je odvijalo tekmovanje Barka išče šefa, kjer so posadke tekmovale v pripravi hrane. Zmagovalca je čakala bogata nagrada.

V večernih urah se je zabava nadaljevala v baru. Najbolj vztrajni so tam pričakali sončni vzhod. V soboto se je ob 12.30 uri med otokoma Silba in Olib pričela regata. Šibak severozahodni veter je omogočal plovbo s hitrostmi do 5 vozlov. Cilj regate je bil v 10 nmi oddaljenem prehodu med otokoma Molat in Tovarnjak, v neposredni bližini zaliva Jazi na jugovzhodni strani otoka Molat. Po dobrih dveh urah regatiranja, je flota nadaljevala plovbo v Preko na otoku Ugljanu. V večernih urah je sledila večerja in podelitev nagrad, zabava pa se je nadaljevala pozno v noč. Zadnji dan, v nedeljo, so se jadrnice vrnile v marine in otvoritev jadralne sezone 2014 se je zaključila. Se vidimo prihodnje leto na S.O.S. 2015.

Fotogalerija: SOS 2014