Portorož, 10.4.2014 – Čez  dober teden, med 18. in 20. aprilom 2014, bo Jadralni klub Pirat iz Portoroža gostil že 22. Velikonočno regato za razred optimist. Gre za najpomembnejšo regato za optimiste v tem delu Evrope ter za najštevilčnejšo regato v Sloveniji, na kateri ponovno pričakujejo preko 400 udeležencev iz Slovenije in tujine, s tem pa bo živahnejši tudi turistični utrip Portoroža.

V 22-ih letih se je portoroška Velikonočna regata uveljavila kot najpomembnejša regata za razred optimist v tem delu Evrope in kot ena od treh najpomembnejših v Evropi, že vrsto let pa slovi tudi kot najštevilčnejša jadralna regata v Sloveniji. Vsako leto se je udeleži veliko število mladih tekmovalcev v starosti od 7 do 15 let, letos jih ponovno pričakujejo okrog 400, prišli pa bodo iz 12 do 14 držav. Največ jih prihaja iz Nemčije in Avstrije, saj za ti dve državi Velikonočna regata predstavlja tudi izbirno regato za izbor reprezentance. Jadralci prihajajo tudi iz sosednjih Italije, Hrvaške, Madžarske, Slovaške, Češke, Turčije ter drugih držav. Ker šteje tudi kot izbirna regata za slovensko reprezentanco, je dogajanje na morju vedno napeto in zanimivo.

Jadralni klub Pirat bo mladim jadralcem za popestritev regatnega dne po vrnitvi na obalo pripravil spremljajoče dejavnosti – zabavo z risanjem in nagradami za najlepše risbe ter nagradno žrebanje zanimivih in predvsem uporabnih nagrad. Letos je glavna nagrada jadrnica optimist, poleg te pa na mlade jadralce čaka še cela vrsta drugih dragocenih nagrad, od jader, jamborov, različne jadralske opreme in podobnega.

Teden pred dogodkom jadralci že prihajajo v klub, saj so v večini evropskih držav v tem času velikonočne počitnice. V teh dneh trenirajo in se privajajo na razmere v Piranskem zalivu.

V celotno organizacijo regate, katere priprava se začne že nekaj mesecev prej, je vključenih okrog 50 prizadevnih članov JK Pirat. V treh dneh regate poskrbijo za nemoten potek dogajanja v zadovoljstvo jadralcev in njihovih staršev, trenerjev ter ostalih spremljevalcev.

Velikonočna regata pa ni le pomemben športni dogodek, temveč v prazničnih velikonočnih dneh predstavlja tudi prijetno turistično popestritev dogajanja v Portorožu, turističnim delavcem, ki 400 mladim, njihovim staršem in trenerjem nudijo namestitev in gostinske usluge, pa tudi lep začetek nove sezone.

»Lepo vabljeni, da prihodnji konec tedna preživite z nami,« prijazno vabijo predsednik JK Pirat Peter Polič in njegova ekipa.