Po 24 urah, 35 minutah and 56 sekundah jadranja je danes Esimit Europa 2 že četrtič prva prevozila ciljno črto na znameniti dirki Giraglia Rolex Cup ter s tem zagotovila svojo 30. zaporedno zmago. Monaški princ Pierre Casiraghi, član upravnega odbora Yacht Club de Monaco, ki je imel v posadki vlogo enega izmed krmarjev, je jadrnico Esimit Europa 2 po zmagi ponosno pripeljal v pristanišče Port Hercule, kjer je sedež tega znamenitega jadralnega kluba. Druga preko ciljne črte je bila Robertissima III (GB), tretja pa SFS (FRA).

V konkurenčni floti 206 jadrnic iz 17 držav, je Esimit Europa 2 včeraj točno opoldne štartala iz Saint-Tropeza n na 241 navtičnih milj dolgo regato na odprtem morju v smeri Giraglije, nato pa proti ciljni črti v Monte Carlu. Ob 3. uri zjutraj je obkrožila znameniti skalnati otoček Giraglija s hitrostjo okrog 16 vozlov, preko ciljne črte pa je prijadrala danes točno ob 12:35:56.

Skiper Esimit europa 2, Jochen Schümann, je po zmagi povedal: »Začetek regate je bil najtežji, saj smo štartali, kot je bilo tudi napovedano, v zelo šibkem vetru. Zahvaljujoč pravi strategiji smo prevzeli vodstvo že po prvem obratu na boji. Nato smo se podali proti odprtem morju, medtem ko je Robertissima III izbrala smer ob obali, kjer je za nekaj časa ujela boljši veter, vendar smo nato zopet prevzeli vodstvo in ob jačanju vetra vodili vedno odločneje vse do cilja.” Poudaril je tudi odlično sodelovanje posadke: “Ekipa je odlično opravila svoje delo. Pierre je dober jadralec,  v rednih izmenah je prevzemal vlogo krmarja ter postal eden izmed nas.«

Ustanovitelj projekta Esimit Europa, Igor Simčič: “Tokratna regata Giraglia Rolex Cup ima za nas zelo poseben pomen - najprej zato, ker je sedaj, ko je z nami jadral Pierre Casirraghi, Monako postal 11. evropska država s članom posadke, in seveda zato, ker smo našo okroglo 30. zmago prijadrali ravno pred  jadralnim klubom, za katerega tekmujemo  – Yacht Club de Monaco. To je bilo prav posebno doživetje v luči otvoritve novih klubskih prostorov.”

Krmar Alberto Bolzan, ki je član posadke že od samega začetka projekta Esimit Europa, se bo jeseni pridružil naslednji oceanski dirki Volvo Ocean Race z ekipo Alvimedica. V tej sezoni je tako danes zadnjič jadral v posadki Esimit Europa 2: » To je bila odlična dirka preden se poslovim za nekaj časa, vendar se že sedaj veselim vrnitve, saj bom po izkušnji na oceanski dirki prinesel tudi nove izkušnje. «

Monaški princ Pierre Casiraghi, ki je imel vlogo krmarja, je bil po dirki navdušen: “Imel sem priložnost krmariti to jadrnico, kar je bilo zares izjemno. To bi si želel vsak jadralec.” je po svoji prvi dirki s najhitrejšo in tehnološko najbolj napredno evropsko jadrnico, ki pluje pod evropsko zastavo, povedal princ. Ob tem je poudaril, kako zelo cenijo, da sodelujejo s tako na najvišji ravni skupine je: "To je izjemna ekipa, v posadki smo bili jadralci iz enajstih različnih držav, vse dobro brezhibno in vsi so zelo dobro organizirani."

Na podelitvi pokalov v soboto, 21. junija, si je ekipa Esimit Europa 2 zagotovila pokale za prvo jadrnico v realnem času in za prvo okrog znamenite Giraglije.

Rekord, ki ga je posadka Esimit Europa 2 postavila leta 2012, je 14 ur, 56 minut in 16 sekund.

Regato Giraglia Rolex Cup je letos organiziral jadralni klub Yacht Club Italiano pod okriljem Federazione Italiana Vela, Fédération Française de Voile v sodelovanju s Société Nautique de St Tropez, mestom Saint Tropez ter jadralnimi klubi Yacht Club de France, Yacht Club Sanremo, Union nationale pour la Course au Large in Yacht Club de Monaco.