Po navtičnih nesrečah med kanali na Hrvaškem slovi prehod Ždrelac med Ugljenom in Pašmanom. Kljub temu, da je to velik plovni kanal, so tam nesreče najbolj pogoste. Razlog je nedvomno velik promet, saj so v Zadru in bližini številne čarterske baze, najemniki pa se najpogosteje odpravljajo skozi ta kanal proti nacionalnemu parku Kornati.

Tokrat je prišlo do nesreče v Osorskem kanalu, ki je za plovbo odprt dvakrat dnevno, ob 9.00 in 17.00 uri. Iz samega videa je razvidno, da je bilo  v soboto, ko se je zgodila nesreča, v Osorju lepo vreme in vetra skoraj ni bilo. Kaj je botrovalo, da je nespretni kapitan storil tako napako, ni znano. Dogodek pa ga je očitno močno pretresel, saj še nekaj časa po tem, ko so mu bližnji turisti pomagali rešiti plovilo, ni vedel kaj točno mora storiti.

Pri plovbi skozi kanale, kot so Osor, Prevlaka in podobni, moramo biti pozorni na močan morski tok. Skozi kanal moramo pluti z dovolj veliko hitrostjo, da ohranimo manevrske sposobnosti plovila. Plovba skozi kanal Privlaka pri Malem Lošinju, je v času močne burje izjemen podvig, ki ga odsvetujemo, če niste prepričani, da boste s plovilom v kanalu lahko zanesljivo manevrirali.

V drugem videu si lahko ogledate tudi plovbo skozi kanal Privlaka v močni burji.


Plovba skozi kanal Privlaka pri Malem Lošinju v močni burji.