Revolucionarna tehnologija nevidnih letal in helikopterjev se širi v navtiko. Plovila, ki bodo nevidna za redarje, bodo kmalu postala stalnica v flotah za zaščito pomorskega prometa pred pirati in borbi proti tihotapljenju mamil in v vojaških operacijah.

Pri izdelavi ladij, ki bodo nevidne za radarje, so uporabili že znano tehnologijo nevidnih letal in helikopterjev, ki so jo prilagodili za navtične potrebe. Tehnologija se razvija tako za plovila, ki plujejo na vodni površini, kakor tudi za plovila, ki bodo plula pod vodno površino.

Eno izmed ameriških podjetij, ki pospešeno razvija tehnologijo, je Juliet marine iz Portsmoutha. Nova plovila, ki jih razvijajo so izjemno hitra in se ne bodo uporabljala zgolj v vojaške namene. V njihovih plovnih lastnostih vidijo številne možnosti za komercialno uporabo. Njihova hitrost je do trikrat večja od hitrosti trajektov, ki so danes v uporabi, zato jih bodo verjetno uporabljali tudi za prevoz delavcev na oljne ploščadi, saj je uporaba plovil za prevoz bistveno cenejša kot uporaba helikopterjev.

Nevidna plovila so na trgu že nekaj let, vendar novo plovilo, ki ga v podjetju imenujejo enostavno kar GHOST, ima številne novosti, ki jih do sedaj v navtiki še nismo videli. Platforma plovila je izdelana tako, da lahko plovilo upravlja posadka, lahko pa pluje tudi brez.

Del plovila je nad vodno gladino, del plovila pa je pod njo. V podvodni del, ki je oblikovan kot dve dolgi tubi, so vgrajeni vsi važni sistemi, kot so pogonski motorji, računalniški sistemi, rezervoarji za gorivo in kontrolni sistemi, kar zagotavlja manjšo ranljivost plovila pri izvajanju aktivnosti. Oba podvodna dela sta na trup plovila pritrjena z dvema krilu podobnima strukturama, ki sta gibljiva. S spreminjanjem kota med krili in trupom se lahko prilagaja višina trupa plovila nad vodno gladino. Plovba je ne glede na višino valov vedno zelo stabilna in mirna, ker je posebej pomembno pri uporabi strelnega orožja.

Plovilo omogoča prevoz treh članov posadke in 18 potnikov. Primerno je tudi za plovbo na daljših razdaljah. Jet pogone poganjata dve plinski turbini vgrajeni v podvodnem delu plovila, kar zmanjšuje emisije škodljivih plinov, majhen hrup in zagotavlja minimalno vidnost pri opazovanju s termičnimi kamerami.

Številne lastnosti plovila, kot je največja hitrost, doseg, poraba goriva, pa so seveda skrivnost.

Vir: Juliet marine