V predsedniški palači v Zagrebu se je ustanovitelj projekta Esimit Europa, Igor Simčič, srečal s hrvaškim predsednikom, Ivom Josipovićem, ki je uradno podprl projekt Esimit Europa zaradi neprekinjenega procesa krepitve dialoga med evropskimi narodi, kateremu je projekt posvečen.

Povezovanje je eden ključnih ciljev projekta Esimit Europa, ki na izviren način združuje diplomacijo, gospodarstvo in šport ter prek zmagovitih nastopov jadrnice Esimit Europa 2, ki pluje pod evropsko zastavo, prenaša sporočilo o uspešni združeni Evropi.

“Esimit Europa je izjemen in izviren projekt povezovanja celotne Evrope in vseh Evropejcev. S tem, ko jadrnica Esimit Europa 2 tekmuje pod evropsko zastavo, predstavlja pomemben simbol enotnosti, prijateljstva in sodelovanja, ter kot takšna predstavlja pravi duh Evropske skupnosti in evropskih vrednost,” je ob tej priložnosti povedal predsednik Hrvaške, Ivo Josipović.

Posadko jadrnice Esimit Europa 2 sestavljajo vrhunski jadralci iz enajstih različnih držav, ki skupaj tekmujejo za Evropo.

“Počaščen sem, da je tudi predsednik Hrvaške pristopil k podpornikom tega evropskega projekta. Sedaj imamo poleg hrvaškega predstavnika v naši ekipi tudi diplomatsko podporo projektu. To je še en simbol odličnega sodelovanja med Slovenijo in Hrvaško, posebej, ko lahko vidimo, da dva odlična jadralca – člana naše posadke, Slovenec Vasilij Žbogar in Hrvat Ivan Kljaković-Gašpić, ki na svetovnih prvenstvih in olimpijskih igrah tekmujeta vsak za svojo državo, v naši posadki tekmujeta skupaj za Evropo,” je k temu dodal Igor Simčič, ustanovitelj projekta Esimit Europa.

Jadrnica Esimit Europa 2 je doslej zmagala na vseh 33. regatah, na katerih je tekmovala od svojega krsta leta 2010. To nedeljo, 12. oktobra, bo v Tržaškem zalivu tekmovala na znameniti Barkolani, največji regati s skupinskim štartom v Sredozemlju, kjer se bo potegovala za svojo peto zaporedno zmago. "Naša ekipa je v odlični formi, jadrnica je brezhibno pripravljena in hitra v vseh pogojih, tako da gremo na zmago!” je še povedal Simčič.

Posnetek izjave predsednika v HD tehniki: http://ftp.esimit.com/webftp/data/public/2241f6.php