Danes ob 12:38:25 je ekipa jadrnice Esimit Europa 2 zapustila Trst in odjadrala proti Valletti na Malti s ciljem izboljšati časovni rekord na tej razdalji (pokal Medot Sailing Trophy), ki znaša 68 ur in 42 minut (2012).

Poskusa izboljšanja časovnega rekorda na približno 700 morskih milj dolgi razdalji med Trstom in Valletto se sicer lahko udeležijo jadrnice vseh razredov, uradno pa je odobren s strani organizacije World Sailing Speed Record Council. Namen tekmovanja za pokal Medot Sailing Trophy, katerega pobudnik je Esimit Europa, je povezovanje dveh mest, dveh regat (Barkolana in Rolex Middle Sea Race) in dveh jadralnih klubov (Società Velica di Barcola e Grignano in Royal Malta Yacht Club).

“Posadka je dobro pripravljena za poskus izboljšanja rekorda, vendar so možnosti za to zelo majhne. Že sedaj smo preložili start zaradi pomanjkanja vetra. Nekje od sredine Jadranskega morja pričakujemo nekaj več vetra z juga, bomo pa večinoma jadrali v smeri proti vetru, tako da bo to kar dolgo potovanje in niti ne tisti pravi poskus izboljšana rekorda - vedno pa se lahko še kaj spremeni, “je dejal Jochen Schümann, skiper jadrnice Esimit Europa 2, pred današnjim startom.

Na Malti posadko Esimit Europa 2  čaka zadnji izziv letošnje sezone z udeležbo na eni najbolj slikovitih sredozemskih regat na odprtem morju, 35. izvedbi regate Rolex Middle Sea Race, ki jo organizira jadralni klub Royal Malta Yacht Club v sodelovanju z Royal Ocean Racing Club.

Fotografija: Esimit Europa – Manuel Kovsca