Revolucionaren nov koncept navtičnega pogona se imenuje Forward Drive ali s kratico FWD. Predstavilo ga je podjetje Volvo Penta, ki ga že vsi poznamo po številnih inovacijah pri pogonu plovil.

Nov sistem pogona ima dva propelerja, ki se vrtita v različnih smereh, nameščena pred nogo. Patentiran sistem plovilo vleče, namesto da bi ga porival, kot smo bili vajeni doslej pri Z pogonu. Največja prednost sistema je, da je dotok vode na propeler brez ovir. Učinek je zmanjšana poraba goriva, izjemna odzivnost pogona, hitro pospeševanje in lažje manevriranje pri nizkih hitrostih plovbe. Sistem zmanjšuje vibracije in hrup, ki ga povzročajo motor, izpuh in pogon.

Prav tako bo izjemno priljubljen pri vseh, ki se ukvarjajo z vodnimi športi, saj propelerji na krmi ne bodo več ogrožali kopalca. Ko je trim pogona v skrajni spodnji legi, so propelerji pod plovilom.

Ron Huibers iz podjetja Volvo Penta je dejal: »FWD je nov inovativen in hkrati revolucionaren izdelek našega podjetja. Družinam bo omogočal več zabave na vodi in nedvomno bo pritegnil več ljudi v navtiko in vodne športe.«

Podjetje bo za pogon v kombinaciji z motorji Volvo Penta nudilo 5 letno tovarniško garancijo. Pogon bo na voljo v začetku letošnjega leta.