Nizozemska ladjedelnica Feadship ja najavila novo super jahto z imenom Savannah.

Ladjedelnico Feadship poznamo po izdelavi najbolj zahtevnih projektov. Njihova zgodovina sega v daljne leto 1849. Gre za družinsko podjetje Royal Van Lent, ki je skupaj s podjetjem  Koninklijke De Vries Scheepsbouw ustanovilo blagovno znamko Feadship, ki se ji je leta 1949 pridružilo  še podjetje De Voogt Naval Architects. Feadship pomeni First Export Association of Dutch Shipbuilders ali po slovensko Prvo izvozno združenje nizozemskih ladjedelnic.

Zadnja desetletja v podjetju gradijo super jahte, ki težko najdejo konkurenta. Vedno so inovativni in kot pravijo sami, izdelujejo nemogoče.

Tokrat so izdelali 83,50 m dolgo super jahto, ki nosi ime Savanna. Je ekološko prijazna jahta v katero so vgradili številne nove tehnologije, ki bodo zmanjšale njen ekološki odtis. Za pogon so uporabili varčen dieselski motor, tri generatorje in baterije. Jahto bodo poganjala posebni propelerji in kombinacija električno mehanskega pogona. Oblika trupa je zasnovana izjemno racionalno. Prihranek goriva bo glede na dosedanje rešitve vgrajene na super jahtah okrog 30%.

Jahta bo metalik zelene barve. Za barvanje so morali uporabiti posebne naprave za mešanje metalnih delcev in njihovo enakomerno razporeditev, ter posebne pištole, ki so bile stalno pod električnim nabojem. Delo je potekalo v posebnem šotoru s kontrolirano klimo.

Jahto poganja Wärtsilä 9L20 štiritaktni motor, ki poganja 3 Caterpillarjeve generatorje. Ti polnijo litij-ionske baterije, preko katerih se poganjata dva električna motorja. Ta dva sta nameščena drug za drugim v liniji in obrnjena drug proti drugemu. V ladjedelnici zatrjujejo, da do sedaj še nihče ni v jahto vgradil pogona na ta način.

Plovilo je možno uporabljati v treh različnih režimih, dieselski pogon, diesel-električni pogon in samo električen pogon.

O notranjosti plovila ni veliko informacij. Oblikoval ga je Design CG Design. Ve se le, da ima jahta podvodne bivalne prostore z okni, kar gostom omogoča direkten pogled v morje. Podobno naj bi bil izdelan tudi bazen. Jahta sprejme do 10 gostov in od 22 do 26 članov posadke.

Tehnični podatki:

Dolžina: 83.50m
Širina: 12.50m
Ugrez: 3.95m
Rezervoar za gorivo: 150,000 l
Rezervoar za vodo: 40,000 l