V francoskem Lorientu se je v zgodnjih jutranjih urah zaključila že 8. etapa letošnje regate Volvo Ocean Race. Skozi cilj je prva priplula ekipa SCA, ki je vodila večino etape iz Lisbone.

Za žensko ekipo je bila to prva etapna zmaga. Izkazale so se že na priobalnih regatah, kjer so na stopničkah stale dvakrat, sedaj pa so zabeležile še etapno zmago. Ekipa Abu Dhabi je danes v cilj priplula tretja in si s tem že zagotovila zmago v 12 ediciji regate Volvo Ocean Race. Obstajajo sicer majhne teoretične možnosti, da jih kdo prehiti, vendar to le pod pogojem, da bodo na zadnji etapi uvrščeni na zadnje mesto in da si prislužijo vsaj dve

kazenski točki. No slednje je za izkušeno ekipo malo verjetno.

Za skipperja Iana Walkerja je to uresničenje njegovih kariernih ciljev. Bo prvi britanski skipper, ki bo zmagal v skupnem seštevku regate. V letih 1989-90 je delno to uspelo Johnu Chittendenu, ki je zmagal v takratni kategoriji križarjenje. Če bo vse po planu, bo to izjemen dosežek tudi za ekipo Abu Dhabi Ocean Racing. V regati so se prvič pojavili leta 2011-12, ko so zasedli peto mesto in bili vidno razočarani. Tudi takrat je bil skipper Ian Walker in zanj je bila to huda lekcija. Strategija za letošnjo regato je bila uvrstitev na stopničke na prav vsaki etapi. To jim ni uspelo le v sedmi etapi, ko so zasedli zanje skromno 5. mesto.

Povratniki v regato Vestas Wind, ki so nasedli na atolu v Indijskem oceanu, so se s svojo popravljeno jadrnico uspešno vrnili v Evropski del regate. Danes so v cilj pripluli kot drugi.

Rezultati 8. etape

 mesto   ekipa                                čas plovbe

1          Team SCA                          03d 13h 11m 11s

2          Team Vestas Wind               03d 13h 59m 38s

3          Abu Dhabi Ocean Racing      03d 14h 05m 17s

4          MAPFRE                             03d 14h 09m 51s

5          Team Brunel                       03d 14h 18m 17s

6          Team Alvimedica                 03d 14h 22m 11s

7          Dongfeng Race Team           03d 14h 37m 46s