Navtična sezona se je pričela. Izkušeni navtični mački se le redko srečajo z morsko boleznijo, kar pa ne drži za marsikaterega gosta, ki ga bomo povabili letos na svoje plovilo.

Morska bolezen zna biti zelo neprijetna in nam hitro pokvari dan, dva ali pa kar cel dopust na barki. Do sedaj smo poznali le tablete, ki so nam pomagale blažiti simptome, sedaj pa je na voljo rešitev brez kemikalij. Francosko podjetje je izdelalo posebna očala, ki se imenujejo Boarding Ring. Na pogled smešna, vendar baje učinkovita. Za izdelek so prejeli nagrado DAME za inovativen izdelek, ki uspešno preprečuje morsko bolezen. Za razliko od tablet proti morski bolezni, ki samo blažijo simptome, jih očala uspešno preprečujejo.

Princip delovanja je enostaven. Ko potujemo z avtomobilom, avtobusom, letalom ali plujemo s plovilom, naši možgani prejemajo nasprotujoče si informacije iz oči in notranjega ušesa, ki je odgovoren za občutek ravnotežja. Ta razlika je največja, ko smo v plovilu, kjer ne vidimo horizonta. Zaradi tega izgubimo občutek za ravnotežje in rezultat je morska bolezen.

Očala Boarding Ring imajo štiri obročke, ki so do polovice napolnjeni z modro tekočino. Le ta se uravnava glede na guganje plovila in ustvarja navidezni horizont. Ker se tekočina uravnava zaradi gravitacije so enako učinkovita na krovu kakor tudi pod njim. Proizvajalci trdijo, da je potrebno očala uporabljati zgolj 12 minut da se izognemo simptomom morske bolezni. Delovanje je popolnoma brez stranskih učinkov. Očala so izdelana tako, da jih lahko namestimo preko korekcijskih ali sončnih očal.

In še cena: 55 EUR.

Več na: www.boardingring.com