V Kingstonu v Kanadi se je včeraj končalo svetovno prvenstvo razreda laser. V konkurenci 159 jadralcev iz 63 držav so nastopili tudi trije Slovenci Nik Pletikos, Žan Luka Zelko in Matej Valič.

Eden glavnih ciljev je bil osvojitev mednarodne norme za nastop na olimpijskih igrah v Riu de Janeiru 2016. Na prvenstvu v Kanadi je bilo tokrat na voljo še devet mest, saj je bilo na lanskem svetovnem prvenstvu olimpijskih razredov v jadranju v španskem Santanderju podeljenih prvih 23 norm, od skupaj 46 v razredu laser. Preostala mesta bodo dopolnjena po kontinentalnem ključu, za predstavnike evropskih držav bosta drugo leto na voljo še dve mesti.

Slovenski predstavniki so z visokimi pričakovanji začeli prvenstvo. Dober rezultat in uvrstitev v zlato skupino, oziroma blizu prve tretjine, bi pomenil tudi osvojitev olimpijske norme. Žal se ni izšlo po pričakovanjih, po štirih dneh kvalifikacijskih plovov so se slovenski jadralci uvrstili v bronasto skupino, kjer so odjadrali še šest plovov finalne serije. Nik Pletikos prvenstvo končal na na 114. mestu, Matej Valič na 115. in Žan Luka Zelko na 127. mestu. Svetovni prvak je postal Britanec Nick Thompson, srebro je osvojil Nemec Philipp Buhl, bron pa Avstralec Tom Burton.

Vir: JZS, Foto: Luka Bartulovic