Na včerajšnji novinarski konferenci Jadralne zveze Slovenije smo spregovorili o letošnjih uspehih in načrtih za prihodnost slovenskega jadranja.

Predsednik Jadralne zveze Slovenije Aljoša Tomaž je poudaril, da je pot do vrhunskega rezultata v jadranju dolga in naporna ter od posameznika zahteva stoodstotno predanost. Spregovoril je o pomenu zagotavljanja urejenega okolja za vrhunske jadralke in jadralce in skrb za razvoj mladih, katerih čas šele prihaja.

Predstavili smo najuspešnejše slovenske jadralce in njihove uspehe, ki so dobra popotnica za odštevanje do olimpijskih iger v Riu. Tina Mrak in Veronika Macarol sta na nedavnem evropskem prvenstvu razreda 470 v Aarhusu na Danskem odlično opravili s konkurenco in si prijadrali naslov evropskih prvakinj. Vasilij Žbogar je prav tako odlično začel sezono, na evropskem prvenstvu razreda finn v Splitu na Hrvaškem je maja letos ponovil lanski uspeh, drugo mesto v evropski konkurenci.

Obe jadralni posadki sta si lansko leto v Santanderju v Španiji prijadrali mednarodni olimpijski normi, včeraj pa sta svoji jadrnici poslali na pot v Rio de Janeiro, kjer se bosta avgusta udeležili predolimpijske regate. Predolimpijska regata za jadralke in jadralce predstavlja glavno generalko in pomembno časovno prelomnico, ki zaznamuje zadnje leto odštevanja do olimpijskih iger prihodnje leto.

Najuspešnejši slovenski jadralec Vasilij Žbogar, ki ima za seboj že štiri olimpijske regate in dve olimpijski medalji v razredu laser (bron, Atene 2004 in srebro, Peking 2008) je o svojih načrtih pred odhodom povedal: »Na predolimpijski regati bom prvič na prizorišču naslednjih olimpijskih iger. V Rio odhajam sproščen in brez pričakovanj. Jadral bom s staro jadrnico, glavni namen pa je predvsem spoznati razmere na regatnem polje in logistiko na prizorišču. Računam, da se bom po svetovnem prvenstvu razreda finn, vrnil v Rio na treninge, da dobro spoznam lokalne razmere.«

Tina Mrak in Veronika Macarol, novi evropski, sta prav tako z mislimi že pri predolimpijski regati. Tina Mrak se je s Tejo Černe že udeležila olimpijskih iger v Londonu, za Veroniko Macarol pa bo to nova izkušnja: »Za naju je regata v Riu gotovo zelo pomembna, saj še nikoli nisva bili na tem prizorišču naslednjih olimpijskih iger. Tako se bova prvič seznanili s pogoji, ki so značilni za jadranje v Riu v tem obdobju. Na regato bova tudi midve odšli sproščeni, brez velikih pričakovanj. Glavni cilj bo čim bolje spoznati tamkajšnje pogoje ter v danih pogojih čim bolje odjadrati. Pred samim test eventom v Riu bova trenirali v domačem zalivu.«

Po vrnitvi iz predolimpijske regate sta pred najboljšima slovenskima posadkama še pomembna vrhunca sezone, obe svetovni prvenstvi. Tina Mrak in Veronika Macarol se bosta sredi oktobra v Haifi v Izraelu pomerili na svetovnem prvenstvu razreda 470. Vasilija Žbogarja pa konec novembra v Takapuni na Novi Zelandiji čaka svetovno prvenstvo razreda finn.

Na novinarski konferenci so se predstavili tudi mladi slovenski jadralci, reprezentanci za svetovno in evropsko prvenstvo razreda optimist, ki predstavljajo prihodnost slovenskega jadranja.

Vir: JZS