V soboto se je La Rochellu v Franciji končalo svetovno prvenstvo razreda J70, na katerem se je zbralo 78 jadrnic iz 14 držav in petih celin, prišle so celo iz Brazilije in Avstralije.

Na italijanski jadrnici Calvi Network sezono uspešno nadaljuje edini slovenski profesionalni taktik Branko Brčin (JK Pirat), ki je z dobrimi taktičnimi odločitvami ekipo pripeljal do naslova svetovnih podprvakov.

Jadrnice razreda J70 so na prvi pogled nekoliko podobne Melgesu 24, na njih pa jadrajo trije do štirje jadralci. Čeprav se razred šele oblikuje, je v Ameriki že zelo razširjen in primerljiv s priljubljenostjo Melgesov. V manj kot treh letih od začetka proizvodnje so izdelali in prodali skoraj 900 jadrnic, vse več pa jih je tudi v Evropi.

Branko Brčin kot edini slovenski profesionalni taktik z italijansko ekipo Calvi Network lastnika in krmarja Carla Alberinija sodeluje že od lanske sezone, ko je ekipo pripeljal tudi do naslova evropskega prvaka. V posadki občasno jadra še en slovenski jadralec, Karlo Hmeljak, ki je bil na mestu trimerja glavnega jadra prisoten tudi v La Rochellu.

V La Rochellu so v štirih regatnih dneh odjadrali deset plovov. Ekipa Calvi Network je skozi vse dni prvenstva jadrala dobro in kar šest plovov zaključila med najboljšimi petimi. Branko Brčin: »Jadralski pogoji so bili lepi, a zahtevni. Veter moči med 12 in 16 vozli je bil zelo nestabilen po smeri, poleg tega smo imeli zaradi nihanja plime in oseke, ki doseže kar šest metrov, tudi zelo močan tok, ki ga je bilo treba upoštevati. Z jadranjem smo zelo zadovoljni, nekoliko manj z dosojenima dvema penaloma zaradi 'pumpanja' – ob morebitnem tretjem bi bili namreč izključeni, zato smo morali jadrati zelo previdno in nedvomno smo na ta račun naredili nekaj točk zaostanka pred Mehičanom. A naš cilj je bila medalja in to smo dosegli. V letošnji sezoni smo sile usmerili na dve pomembni regati ameriškega dela ter na svetovno in prihajajoče evropsko prvenstvo, manj pa v skupen rezultat v seriji J70, kjer smo trenutno tretji. Na regati Quantum Key West Race Week na Floridi smo zmagali, na Bacardi Miami Sailing Weeku smo bili tretji in tako ameriški del sezone končali kot skupni zmagovalci, zdaj na svetovnem prvenstvu smo bili drugi, tako da smo lahko zares zadovoljni. Pred nami je še odprto evropsko prvenstvo v Monte Carlu, jeseni, en teden po Barcolani, do takrat pa nas čaka še ena regata evropske serije na Gardi.«

Zmaga in naslov svetovnega prvaka je šla v roke mehiški jadrnici Flojito y cooperando Juliana Fernandeza Neckelmana, bron pa si je prijadrala ameriška ekipa Helly Hansen Tima Healyja.