Letošnja regata Transatlantic Race se počasi zaključuje. Vse najhitrejše jadrnice so že v cilju, nekaterim je uspelo postaviti tudi nove jadralske rekorde.

Trenutno ena najhitrejših jadrnic, 100 čevljev dolg Comanche, ki je v lasti  Jima Clarka in Kristy Hinze-Clark, je postavil nov svetovni rekord za enotrupne jadrnice. V 24 urah sta z ekipo uspela prepluti neverjetnih 618,01 navtičnih milj. Povprečna hitrost jadranja je znašala 25,75 vozla. Rekord mora priznati še WSSRC (World Sailing Speed Record Council).

Izjemen rezultat je proti koncu regate dosegel tudi trimaran Phaedo3. Z navigatorjem Milesom Seddonom za krmilom jim je uspelo jadrati s hitrostjo 41,2 vozla. Ko je prispel na cilj je povedal: »Morje pred nami se je odprlo. Bili smo na največjem valu, ki sem ga videl do sedaj. Zadnje 4 dni smo jadrali izjemno dobro. V povprečju smo prepluli 610 nmi dnevno. Na jadrnici je bilo vse nastavljeno za plovbo z največjo hitrostjo. Kljub temu, da so bili valovi relativno kratki, smo uspeli zajadrati z neverjetno hitrostjo.«

Njihov trimaran tipa MOD70 se je izkazal neverjetno dobro. Pri prečkanju Atlantika niso imeli nobene okvare. Iz Newporta do cilja v Lizardu so potrebovali 7 dni 2 uri in 4 minute. Sam čas ni nič posebnega pri prečkanju Atlantika, je pa vseeno rekord regate za večtrupne jadrnice. Prejšnji rekord je postavil katamaran Phaedo, ki je leta 2011 preplul Atlantik v 12 dneh, 15 urah 42 minutah in 58 sekundah.

Rekordne dosežke sta plovili postavili v jugozahodnih vetrovih, ki so pihali s hitrostmi med 25 in 30 vozli, kar so optimalni pogoji.