Pretekli teden so na področju Šibenika, Zadra in Reke potekale obsežne akcije kontrole pomorskega prometa.

Na področju Zadra so v akciji sodelovala štiri plovila Luške Kapitanije, na področju Šibenika dve, na Reškem področju pa so v akcijo vključili kar šest plovil.

Na področju Zadra so pregledali 33 plovil. Zaradi prekrškov so izdali devet prekrškovnih nalogov. Štirje prekrški so bili zopet glisiranje v pasu, kjer je to prepovedano.

Na področju Šibenika so pregledali le šest plovil. Izdali so pet prekrškovnih nalogov, od katerih so bili štirje zopet izrečeni zaradi glisiranja. En prekršek pa se je nanašal na izvajanje dejavnosti brez potrebnih dovoljen in je bil zanj podan obtožni predlog. V akciji so izrekli za 14.000 HRK (1850,00 EUR) kazni.

V reškem akvatoriju je kontrola pomorskega prometa potekala v soboto. V akcijo je bilo vključenih 6 plovil, ki so skupno preplula preko 270 nmi. Pregledati so uspeli kar 91 plovil, med njimi 47 registriranih na Hrvaškem in 44 v tujini. Zaradi prekrškov so izdali kar 28 prekrškovnih nalogov. Žal se tudi tokrat v večini primerov navtiki niso držali prepovedi glisiranja v pasu 300 m od obale. Le peščica pregledanih plovil je bila kaznovana za druge pomorske prekrške. Ne enem plovilu ni bila vsa potrebna oprema, eno plovilo je plulo brez potrebne dokumentacije in nekaj jih je plulo preblizu obale.

Za prekrške so skupno izdali kazni v višini 14.100 HRK (1850 EUR).

Akcije kontrole pomorskega prometa se bodo izvajale preko celotne poletne sezone na vseh področjih Jadrana.