V mestu Pwllheli v Walesu v Veliki Britaniji se je pred nekaj minutami končalo odprto evropsko prvenstvo razreda optimist. Slovensko reprezentanco so na enotedenskem jadralskem dogodku, ki predstavlja enega vrhuncev letošnje sezone, sestavljali Matej Planinšič in Jaka Romih iz JK Pirat ter Martin Fras, Luka Zabukovec, Peter Milivojevič, Lana Semelbauer, Caterina Sedmak in Karolina Pečenko. Jadralce sta spremljala reprezentančni trener Karlo Hmeljak in vodja ekipe Gorazd Fras.

Regatno polje je mladim jadralcem ponudilo zelo raznolike pogoje, od močnega vetra okoli 25 vozlov do šibkejšega v zadnjih dneh prvenstva, v ponedeljek pa zaradi megle in dežja organizatorjem ni uspelo izpeljali nobenega plova, kar so razigrani mladi jadralci izkoristili za obisk vodnega parka. Jadralca JK Pirat Matej Planinšič in Jaka Romih sta v prvih dneh prvenstva jadrala konstantno, z močnimi vetrovi in visokim valom pa se je lažje kosal večji, starejši in bolj izkušen Matej Planinšič.

Jadralci so v celoti izpolnili zastavljeni program in odjadrali vseh deset plovov. Včeraj, na predzadnji dan prvenstva, je jadralce pričakal nekoliko šibkejši veter okoli desetih vozlov in Mateju Planinšiču je s konstantnim jadranjem uspelo zasesti 3. mesto v skupni razvrstitvi ter prvo med evropskimi jadralci. Zato je bilo danes, ko je jadralce zlate in srebrne skupine čakal le še zadnji plov, še toliko bolj napeto. Z vetrom okoli desetih vozlov so bili pogoji podobni domačim. Matej Planinšič se je za evropske stopničke spopadel z grškim, angleškim in danskim konkurentom, ter zadnji plov končal kot 19. Uvrstitev je zadoščala za srebro in naslov evropskega podprvaka, medtem ko je naslov prvaka romal Aimilianosu Monosu v Gržijo. V odprti razvrstitvi je Matej Planinšič zasedel četrto mesto.

Karlo Hmeljak, trener reprezentance: »Matej je dosegel odličen rezultat, ki je dokaz njegove zrelosti in pripravljenosti. Zagotovo je k uspehu pripomoglo konstantno jadranje v zelo različnih pogojih. Jaka Romih je bil danes prehiter na startu, a njegov skupni rezultat je manj pomemben od vseh dragocenih izkušenj, ki jih je pridobil na tem prvenstvu.«

Mitja Mikulin, trener optimistov v JK Pirat: »Več kot vesel sem, zelo sem zadovoljen in zelo ponosen. Matej je edini, ki ne manjka na nobenem treningu in njegova resnost se je obrestovala. K rezultatu je zagotovo pripomogel še intenzivnejši trening v zadnjem mesecu ter nedavni trening na Gardskem jezeru, kjer smo bili na vodi tudi po osem ur na dan, v zahtevnih vetrovnih pogojih, z italijansko in avstrijsko reprezentanco, kjer si je Matej z dobrim jadranjem utrdil samozavest in nabral še nekaj dodatne motivacije. Jakatu pa sem že pred odhodom povedal, naj svoje prvo evropsko prvenstvo nameni predvsem nabiranju izkušenj, za dober rezultat pa bo čas na naslednjih.«

Rezultati:

Dečki, razvrstitev za evropsko prvenstvo
1) GRE2609 Aimilianos Monos
2) SLO1002 Matej Planinšič
3) ITA8474 Cesare Barabino

Dečki, razvrstitev za odprto evropsko prvenstvo
1) USA16685 Thomas Rice
2) SIN121 Won Kye Lee
3) GRE2609 Aimilianos Monos

Deklice, razvrstitev za evropsko prvenstvo in absolutno
1) Julia Minina (ESP2273)
2) Ariadni Spanaki (GRE2084)
3) Victoria Schultheis (MLT201)