Ob 10.00 uri so v centru za reševanje prejeli nujen klic o članu posadke jadrnice, ki je v življenjski nevarnosti. V akcijo reševanja so vključili Luški kapitaniji Split in Hvar ter Pomorsko policijo.

Glede na klic, ki so ga prejeli v centru, se je plovilo z jadralcem na krovu, nahajalo pred rtom Palegrin. Plovilo kapitanije, ki je prvo priplulo na kraj nezgode, je ugotovilo, da pozicija ni prava. Preusmerili so se proti zahodu luke Hvar, kakor je odplulo tudi plovilo Luške izpostave Hvar. Ko so pripluli do jadrnice z jadralcem v težkem zdravstvenem stanju, so ugotovili, da so ta čas pacienta že prekrcali na drugo privatno plovilo in odpeljali v Hvar. Delavci nujne medicinske pomoči so v luki nemudoma pričeli z reanimacijo jadralca. Kljub številnim poizkusom niso bili uspešni. Nekaj minut po 11. uri je 62 letni italijanski državljan preminul.

Italijanski jadralec je v spremstvu soproge plul na svoji jadrnici Strafantone.  Med plovbo v bližini luke Hvar mu je postalo slabo. Na pomoč jima je priskočila jadrnica Summer Wind, ki je plula v neposredni bližini in takoj poklicala reševalce. Le nekaj trenutkov za tem je mimo njih priplula ladja Silver Wind, na kateri je bil tudi zdravnik. Jadralca so prevzeli na svoje plovilo in ga odpeljali v hvarsko luko, kjer so ga prevzeli delavci nujne medicinske pomoči.