Včeraj v jutranjih urah je proti Mljetu odplulo plovilo Luške kapitanije Dubrovnik. Na plitvini Podškoja, na jugovzhodni strani otoka Mljeta je nasedla ribiška ladja Rozana.

Takoj po prihodu na mesto nesreče so ugotovili, da noben izmed članov posadke ni poškodovan in da ni prišlo do onesnaženja morja. Po pregledu plovila, so ugotovili, da je poškodovano v premcu, medtem ko je krma delno potopljena. Ker je bilo na plovilu 3000 l dieselskega goriva, so poklicali gasilce, ki so gorivo izčrpali iz plovila ter namestili zaščitne plavajoče ograde okoli plovila, da ne bi prišlo do onesnaženja morja. Da bi ugotovili poškodbe trupa ladje, so angažirali tudi potapljača.

Po zbranih podatkih je prišlo do pomorske nesreče zaradi nepazljivosti kapitana. Med plovbo ob otoku Mljet s hitrostjo 9 vozlov, je zapustil krmilnico in se lotil popravila ladijskega hladilnika. Ker je bil s popravilom zaposlen dlje časa, kot je predvideval, je s plovilom nasedel na plitvino.

Na kraju nesreče so opravili alkotest celotne posadke plovila, ki pa je pokazal, da niso zaužili nobenega alkohola. Proti kapitanu, ki je tudi lastnik ladje, so sprožili prekrškovni postopek. Izdali so mu tudi odločbo o komercialnem reševanju plovila in vleko do ladjedelnice, kjer bodo sanirali poškodbe.

Slika je simbolična