V Solunu v Grčiji se je v petek s prvimi plovi začelo mladinsko svetovno prvenstvo olimpijskega razreda 470. Z dvigom starostne meje na 23 let se na prvenstvu med mladince vračajo posadke, ki sicer že tekmujejo in nabirajo izkušnje v članski konkurenci.

Na prvenstvu se je zbralo okoli 200 jadralcev in jadralk iz 27 držav, med katerimi sta tudi slovenski posadki, ki sta v Grčijo prispeli že v ponedeljek in čas do prvenstva izkoristili za trening in spoznavanje z lokalnimi razmerami.

Eva Peternelj in Valentina Baruca iz Kopra se bosta za čim boljše uvrstitve pomerili v konkurenci 42 ženskih posadk. Eva Peternelj se je včeraj na kratko oglasila s prizorišča: »V Solunu sva že od 20. julija, opravili sva nekaj treningov na morju, pogoji so nama do zdaj zelo všeč, podobni koprskim maestralom, kar nama zelo ugaja. Jutri se začne mladinsko svetovno prvenstvo, letos prvič do 23 let, kar pomeni, da se je veliko posadk z veliko izkušnjami vrnilo iz članske konkurence nazaj med mladince. Prijavljenih nas je malo manj kot 50 posadk, vozimo v eni skupini. Želiva si čim boljšega jadranja s čim manj napakami vseh šest dni, rezultat pride na koncu. Vsekakor pa bi rade nastopile v regati za medalje.«

V moški konkurenci pa se bosta med 63 posadkami, ki bodo jadrale v dveh skupinah, pomerila Jakob Božič in Domen Vasič Stepančič. Pred začetkom prvenstva sta spregovorila o svojih ciljih: »Konkurenca na regati je močna, saj je s povišanjem starostne meje na 23 let nazaj med mladince prišlo kar nekaj posadk, ki že tekmujejo v članski konkurenci. Vseeno pa ciljava in pričakujeva rezultat blizu regate za medalje in če bo šlo vse po načrtih tudi uvrstitev v regato za medalje. Je pa jadranje vseeno disciplina, kjer lahko le nekaj manjših napak privede do slabšega rezultata. Po polletni pavzi tako ne veva točno, kaj pričakovati. Vse bova dala od sebe za čim boljši rezultat.«

Prvenstvo se je začelo 24. julija z registracijo in meritvami opreme, po včerajšnji otvoritveni slovesnosti pa se danes na morju pred Solunom začenja zares. Jadralke in jadralci se bodo od danes do petka pomerili v 12 plovih, prvi je predviden danes ob 13. uri.

Jadralke so v nedeljo odjadrale prva dva plova kvalifikacij, Eva Peternelj in Valentina Baruca sta v cilj prijadrale na 20. in 11. mestu in sta po prvem dnevu na skupnem 13. mestu. Jadralci pa so v dveh skupinah odjadrali po tri plove, Jakob Božič in Domen Vasič Stepančič sta v modri skupini dobro začela in prvi plov končala na drugem mestu, v drugih dveh pa zabeležila še 24. in 11. mesto in sta po odbitku najslabšega rezultata na 15. mestu. Jutri se prvenstvo nadaljuje, prvi plov je ponovno predviden ob 13. uri.

Vir: JZS; Foto: Polona Marinček