Danes se je z zadnjimi plovi zaključilo tudi odprto evropsko prvenstvo razreda laser v Aarhusu na Danskem, na katerem so nastopili štirje slovenski predstavniki.

V olimpijskem razredu laser se je Nik Pletikos pomeril v konkurenci 105 jadralcev, v olimpijskem razredu laser radial ženske je slovenske barve v konkurenci 98 jadralk zastopala Kim Pletikos, v razredu laser radial moški pa sta v konkurenci 75 jadralcev nastopila Maks Vrščaj in Žan Luka Zelko, ki se z Danske vrača z bronom.

V razredu laser radial moški, v katerem je regata v Aarhusu štela tako za evropsko kot svetovno prvenstvo, je Žan Luka Zelko osvojil bron tako v evropski kot svetovni razvrstitvi. Mariborčan je zadovoljen z rezultatom povzel svoje občutke: »Pogoji na prvenstvu so bili zelo zahtevni, z rezultatom sem vsekakor zadovoljen. Biti tretji jadralec sveta in stati na stopničkah na svetovnem prvenstvu po štirih letih je nekaj neverjetnega. Tokrat mi je to uspelo v članski kategoriji.« Naslov evropskega in svetovnega prvaka je osvojil Poljak Marcin Rudawski, s srebrom pa se v Belgijo vrača Matthias Van de Loock. Maks Vrščaj je prvenstvo končal na 41. mestu in kot 26. jadralec v kategoriji do 21 let.

V olimpijskem razredu laser je Nik Pletikos po dvanajstih odjadranih plovih prvenstvo končal na 60. mestu. Pred vrnitvijo v Slovenijo je ocenil prvenstvo: »Na prvenstvu smo imeli zelo težke pogoje. Na začetku se nisem najbolje znašel, vendar sem zadovoljen z jadranjem v zadnjih dneh, saj sem bil v spremenljivih pogojih vselej med prvo deseterico srebrne skupine.« Evropski prvak je postal Nemec Philipp Buhl, srebro je osvojil Hrvat Tonči Stipanović, bron pa Nizozemec Rutger van Schaardenburg. V olimpijskem razredu laser radial ženske je Kim Pletikos osvojila 87. mesto. Zlato in naslov evropske prvakinje je osvojila Belorusinja Tatiana Drozdovskaya, srebro Španka Alicia Cebrian, bron pa Finka Tuula Tenkanen.

Vir: JZS; Foto: Thom Touw