V petek se je z zadnjimi plovi zaključilo svetovno prvenstvo razreda laser 4.7, ki je med 6. in 14. avgustom potekalo v Medembliku na Nizozemskem. Udeležili so se ga tudi trije slovenski predstavniki.

Najboljše se je odrezala Lin Pletikos, ki je v konkurenci 127 mladih jadralk končala takoj za dobitnicami medalj, na odličnem četrtem mestu. Z dobrim jadranjem je bila ves teden v samem vrhu razvrstitve, po včerajšnjem nekoliko slabšem plovu, je danes startala s petega mesta. V težki pogojih, z manj vetra kot ga je bilo napovedanega, ni bilo prostora za preračunavanje, današnje deseto mesto, pa je bilo na koncu dovolj za skupno četrto mesto.

Lin Pletikos je po zaključku prvenstva povzela svoje občutke:

»Danes je bilo treba startati na vse ali nič. Zgubiti nisem imela kaj. Pogoji so bili težki, ponovno manj vetra kot smo pričakovali, veter pa tudi precej obračal. Že pred startom sem vedela, da bo težko, saj smo si bile po točkah vse zelo blizu. Regato sem zaključila pred Belgijko in Italijanko, ki sem jo v skupnem potem tudi prehitela, Belgijka pa je do sedaj odlično jadrala, tako da je današnje 13. mesto lahko odbijala. Z rezultatom, čeprav gre za četrto mesto, sem vseeno zadovoljna, saj je rezultat vsega truda, ki ga vlagam v jadranje. Naslednje leto bo nova priložnost in spet se bom lahko borila za najvišja mesta.«

Naslov svetovne prvakinje je osvojila Ukrajinka Kateryna Gumenko, druga je bila Nemka Julia Büsselberg, tretja pa Belgijka Isaura Maenhaut.

V konkurenci 256 mladih jadralcev je Taš Kolman prvenstvo končal na 75. mestu, Toni Vrščaj pa na  130. mestu. Naslov svetovnega prvaka in podprvaka sta osvojila Španca A. Bethencourt Fuentes in Rafael De La Hoz Tuells, na tretjem mestu pa je zaključil Italijan Guido Gallinaro.

Vir: JZS