V torek, v popoldanskih urah, sta v bližini Dubrovnika izginila dva italijanska turista, ki sta plula s kajaki. Za njima se je izgubila vsaka sled.

O pogrešanih so nemudoma obvestili Luško kapitanijo Dubrovnik in Mejno pomorsko policijo, ki sta nemudoma pričele z iskalno akcijo, saj so na področju Dubrovnika v tem času vladali izjemno slabi vremenski pogoji.

Po zbranih podatkih sta ob 15.30 uri dva mlada italijanska turista najela kajake in iz kraja Gornji odveslala v smeri proti Donjem Čelu na otoku Koločepu. Ker na otok nista priveslala, so znanci pričeli z iskalno akcijo. Nedaleč od otoka Koločepa so našli en kajak in opremo, ki sta jo imela s seboj. Nemudoma so poklicali v center za reševanje, kjer so pričeli z iskalno akcijo.

Ker za pogrešanima ni bilo sledu in zaradi slabih vremenskih pogojev so ob 21.00 uri v iskalno akcijo vključili tudi ladjo Faust Vrančič Hrvaške obalne straže. O pogrešanih so obvestili tudi vsa plovila, ki so se nahajala v bližini otoka Koločep. Pozivu so se nemudoma odzvala številna plovila in pomagali pri iskanju.

Ob 22.00 uri so s privatne turistične ladje sporočili, da so našli pogrešana v drugem kajaku v bližini otoka Koločep že v popoldanskih urah. Oba so prevzeli na ladjo ter ju odpeljali v mestno luko v Dubrovniku, kamor so prispeli ob 17.00 uri. Kapitan turistične ladje je Italijanoma svetoval, da se morata po prihodu na obalo, javiti odgovornim organom in sporočiti, da sta se srečno vrnila na kopno. Ker tega nista storila, so iskalno akcijo še razširili in je trajala vse do 22.25 ure, ko so prejeli sporočilo kapitana turistične ladje.

Policijska postaja Dubrovnik je nato pričela s preiskavo, da identificirajo turista, ugotovijo zakaj sta se izgubila in zakaj svoje vrnitve nista prijavila odgovornim službam.

Vir: MMPI, slika je simbolična