V počastitev 20-letnice uresničevanja vizije slovenskega poslovneža in podjetnika Igorja Simčiča, ustanovitelja projekta Esimit Europa, se je na terasi jahtnega kluba Yacht Club de Monaco v Monte Carlu, za katerega tekmuje jadnica Esimit Europa 2, zbralo skoraj 200 povabljenih.

Med gosti in prijatelji projekta so bili tudi ministri, poslanci Evropskega parlamenta, veleposlaniki in konzuli,  sponzorji in partnerji ter voditelji jadralnih organizacij iz več evropskih držav, ki jih družijo strast do jadranja ter podpora temu edinstvenemu mednarodnemu projektu. Slovesni dogodek je potekal pod častnim pokroviteljstvom predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja in predsednika Republike Ciper Nicosa Anastasiadesa.

Esimit Europa že dve desetletji uspešno združuje šport, diplomacijo, družbeno odgovornost, kulturo in gospodarstvo. Od leta 1995, ko je projekt prejel prvo uradno podporo županov Gorice in Nove Gorice, je vedno več diplomatov prepoznavalo simbolni pomen projekta v športnem spodbujanju vsestranskih vrednot. Prvo desetletje je bilo zaradi plemenitih prizadevanj vseh vpletenih v projekt okronano z uradnim pokroviteljstvom Evropske komisije in Evropskega parlamenta ter z dovoljenjem za plutje pod zastavo Evropske skupnosti. Nato pa sta se prepoznavnost in doseg projekta korak za korakom še povečevala. Danes sporočilo projekta Esimit Europa o prijateljstvu in sodelovanju že presega evropske meje. Z uradnim sprejemom Igorja Simčiča pri generalnem sekretarju Združenih narodov njegovi ekscelenci Ban Ki-moonu je projekt prejel tudi prestižno priznanje te ugledne mednarodne organizacije. V vseh teh letih je tako prvi korak jadralnega povezovanja dveh Goric na različnih straneh državne meje med Slovenijo in Italijo zrasel do svetovnih razsežnosti.

"Ves čas me je spodbujala prav ta vizija, da, le združeni kot prijatelji in ponosni, da smo Evropejci, lahko dosežemo zastavljene skupne cilje,« je povedal Igor Simčič ter se zbranim v Monte Carlu zahvalil za podporo v vseh letih.

Častni pokrovitelj Borut Pahor, predsednik Republike Slovenije, ki je moral zaradi drugih obveznosti zadnji trenutek odpovedati prisotnost na jubilejni slovesnosti, je v sporočilu med drugim zapisal: »Ta projekt Igorja Simčiča, rojen v Sloveniji, nam je vsem navdih in zgled, vreden posnemanja. Z nepopustljivo odločnostjo mu je uspelo preseči meje in prav v zadovoljstvo mi je videti, kako je svoje sporočilo o združevanju zmogel prenesti tako velikemu številu ljudi. Simčiču in njegovemu moštvu želim še veliko uspehov v prihodnje ob moji popolni podpori.«

Ob vseh diplomatskih dosežkih je bil projekt vedno odmevno zastopan tudi na morju. S prvima jadrnicama imenovanima Nova Gorica - Gorizia in nato Esimit Slovenija - Furlanija-Julijska krajina, ki sta bili za dobro polovico manjši od današnje Esimit Europa 2, je mešana posadka odličnih slovenskih in italijanskih jadralcev je pogosto zmagovala v svojih kategorijah. Izjemne uspehe je dosegala tudi Esimit Europa 1, predhodnica današnje jadrnice. To je bila 60 čeveljska Grand Prix regatna jadrnica in z njo je tudi posadka postajala vedno bolj mednarodna in profesionalna.  Leta 2010, ko je glavno sponzorstvo projekta prevzelo podjetje Gazprom, plemenito poslanstvo uresničuje ena najhitrejših in tehnološko najbolj naprednih jadrnic na svetu Esimit Europa 2 in njena mednarodna posadka najboljših jadralcev iz 11 evropskih držav, ki jih prav vse krasijo številna evropska, svetovna ali olimpijska odličja ter kolajne, dosežene na najpomembnejših jadralnih tekmovanjih.

Zmagovito moštvo Esimit Europa 2 je tokratni denar za dobrodelnost namenilo otrokom sirotišnice "Mladost" v Boki Kotorski.