Dober mesec pred začetkom svetovnega prvenstva v razredu finn se je Vasilij Žbogar iz Valencije preselil na Gardsko jezero, kjer bo z jadralci, ki jadrajo pod okriljem trenerja Luce Devotija, nadaljeval s pripravami na tekmovanje na Novi Zelandiji.

“V Španiji sem jadral s sposojeno opremo, tako da je bilo v ospredju vzdrževanje forme, drugače pa bo na Gardskem jezeru. Zdaj dobim novo jadrnico, za katero se moram zahvaliti Luci Devotiju in Romanu Teplyju. Čeprav imajo proizvodnjo do prihodnjega leta polno zasedeno so vseeno uspeli narediti novo jadrnico. Zdaj imam dve enaki, kar je za treninge zelo pomembno, tako da bom zdaj imel do olimpijskih iger ves čas isto opremo, kar je osnova, da v Riu lahko računam na kakšen dober rezultat.”, je Izolan navdušeno pripovedoval o novi jadrnici, ki je zelo podobna tisti, ki jo je predstavil spomladi: “Nekaj malenkosti je sicer spremenjenih, ampak to so res podrobnosti. To ne bo vplivalo na hitrost jadrnice, bomo videli kako se bo izkazala na vodi. Na Gardskem jezeru še ne bo pravih odgovorov, ker je to sladka voda in jadrnice se malo drugače odzivajo. Ta ne bo najboljša za sladko vodo, ker ima dolgo in ozko vodno linijo, starejše jadrnice so širše in lažje plujejo po takšni vodi, zato ne računam, da bo tu neka izjemna hitrost.”

Bo pa nova jadrnica vsekakor zelo pomembna za nadaljevanje priprav na olimpijske igre v Rio de Janeiru prihodnje leto: “Na predolimpijski regati sem videl, da je nujno, da treniram in tekmujem z isto opremo, da si ne sposojam, ker sposojena je drugačna in nimaš realnega rezultata kje si, zato sem se odločil za novo jadrnico, da vedno z istimi materiali jadram, treniram in vozim regate.”

Pred svetovnim prvenstvom Žbogrja čaka le še manjša regata v okviru priprav na Garskem jezeru, saj mora, tako kot ostali jadralci ostati v tekmovalnem ritmu. V Italiji se bo pripravljal skupaj z ostalimi jadralci iz akademije Dinghy, pa tudi jadralci iz ekipe “FINNTEAM”, novega projekta, pri nastanku katerega ima pomembno vlogo tudi Izolan. “Ta projekt se vleče že nekaj časa. Jaz sem se ga lotil s pisanjem diplome, zdaj so ga prevzeli drugi, ker jaz nimam časa. Tu so jadralci kot sem bil jaz, ko sem začel in se nisem mogel na nikogar obrniti po pomoč in nasvete za relativno normalen denar. Ko sem jaz začel v razredu finn je bilo trenerjev precej, vendar izpod 500 evrov na dan ga ni bilo in jaz si to nisem mogel privoščiti. Zato je prišla ta ideja o ekipi Finnteam, da mladim jadralcem, ki želijo jadrat, ki želijo trenirat omogočimo, da lahko hitro napredujejo, se učijo, imajo na razpolago trenerja, dobre jadralce za primerjave na treningih, to pa koristi vsem, tistim ki se učijo pa tudi men, da imam jadralce za sabo, da mi dihajo za ovratnik, da tudi jaz napredujem.”

Prav napredek je cilj vseh, tudi Žbogarja, ki se po padcu s kolesom in poškodbi še ni vrnil v prejšnje stanje: “Sigurno še nisem tak kot sem bil marca ali aprila, tudi po rezultatih testiranj sem še vedno 20, 25 odstotkov slabši, ampak tako to je. Bom potreboval še ene dva tedna treningov, da pridem nazaj. Ne morem z glavo skozi zid, čeprav včasih poizkusim, ampak potem dobim vročino in zgubim dva, tri dni treningov. Poskušamo pravilno dozirat treninge, da ne pride do pretreniranosti in da bom čim bolje pripravljen za svetovno prvenstvo.”

Svetovno prvenstvo bo sredi novembra, do takrat pa ga poleg treningov na Gardskem jezeru čakajo še priprave v Valenciji, 25. oktobra pa potuje na Novo Zelandijo.

Vir: http://www.vasilijzbogar.si/