Križarjenje po toplih morjih Karibov ali Mediterana so nekaj zabavnega in sproščujočega. Če pa ste avanturist, si sigurno želite več. Za topla morja, kot so Karibi bo običajna jahta dovolj. Če pa ste avanturist in se odpravljate tja, kamor se odpravi le peščica, pa bo potrebno poseči po čem bolj robustnem.

Novi SeaXplorer je jahta, ki je zgrajena z namenom. Namenjena je križarjenji po hladnih arktičnih in antarktičnih morjih, raziskovanju eksotičnih kultur, narave in živali.

Poleg številnih funkcij, ki jih premore jahta, je najbolj pomembna ta, da ustreza standardom Polar Code. Ima dvojno ojačano dno s katerim lahko lomi led. Je prava jahta ledolomilec.

Rob Luijendijk, direktor podjetja AMELS je povedal: »Številne naše stranke z bogatimi navtičnimi izkušnjami, so izrazile željo po luksuzni jahti, ki bi lahko plula po vseh morjih sveta. Najbolj jih zanimajo odročni in divji kraji. Zato smo se odločili, da bomo v podjetju DAMEN izdelali primerno plovilo, ki bo ustrezalo njihovim zahtevam. SeaXplorer je rezultat raziskav in razvoja. Prepričan sem, da smo trenutno edino podjetje, ki je sposobno zgraditi takšno jahto.«

Pri razvoju jim je pomagalo podjetje EYOS expeditions, ki ima bogate izkušnje z navtičnimi odpravami v mrzla morja, pri oblikovanju so na pomoč priskočili iz podjetij Azure Yacht design in Naval Architecture.

V seriji bodo tri velikosti plovila in sicer 65, 90 in 100 metrov. Vsa bodo imela na krovu zalogo za celotno posadko za bivanje do 40 dni in bodo plula s hitrostmi do 16 vozlov.