Do začetka meseca septembra so na hrvaškem opravili kar 243 reševalnih akcij.

V prvih osmih mesecih letošnjega leta so na hrvaškem preko Centra za usklajevanje iskanja in reševanja na vodi (MRCC Reka) zabeležili že 243 reševalnih akcij na vodi. Reševali so 112 plovil in 443 oseb.

Reševalne akcije, ki jih je usklajeval center, so potekale preko celega leta. Večje število je bilo izvedenih v sezoni zaradi povečanega števila udeležencev v pomorskem prometu. Klici na pomoč so prihajali direktno na center, preko službe Plovputa in Državne uprave za reševanje in zaščito.

V nesrečah je bilo vključenih 297 oseb s tujim državljanstvom, ter 146 oseb s hrvaškim državljanstvom.

V akcije so vključili kar 130 plovil državnih organov ter 38 plovil privatnih reševalnih služb in privatnih plovil.

V osmih mesecih je bilo v pomorskih nesrečah poškodovanih 32 oseb, 26 jih je izgubilo življenje. Sedem izmed njih so bili potapljači.

Plovila so bila ogrožena v 151 primerih. Devet plovil je potonilo, zgorelo oziroma so popolnoma uničena. Obsežnejše poškodbe je dobilo 35 plovil. V 41 primerih so bila plovila tako močno poškodovana, da niso bila več primerna za plovbo. Nasedlo je 32 plovil, 7 jih je potonilo in 7 zgorelo.

Glede na področje reševanja je bilo 214 akcij izvedenih v notranjih in teritorialnih vodah RH, medtem ko so 29 akcij izvedli znotraj zaščitenega ekološko ribolovnega pasu RH in izven področja, ki ga nadzoruje Hrvaška.

K tej statistiki moramo dodati še vse pomorske nesreče, ki jih ni koordiniral center za reševanje, temveč so jih opravile privatne reševalne službe kot sta Emergensea in SeaHelp.