Včeraj je Center za usklajevanje iskanja in reševanja na morju zaključil iskanje omanskega Jadralca, ki je prejšnji teden padel s krova trimarana Oman Sail.

Prejšnji teden je posadka Oman Sail iz pristanišča Brindisi v Italiji odplula proti Trstu, kjer so se nameravali udeležiti regate Barcolana. Med nočno plovbo s hitrostjo preko 20 vozlov in vetrom, ki je pihal med 15 in 17 vozli, je ob 4:45 ponoči 26 letni jadralec Mohammed Al Alawi, padel v morje brez rešilnega jopiča. Do nesreče je prišlo, ko je 21 metrski katamaran trčil v večji val približno 10 nmi jugovzhodno od rta Kamenjak. Omanski jadralec je izgubil ravnotežje in padel v morje brez rešilnega jopiča. Ostali štirje člani posadke so to takoj opazili in proti jadralcu vrgli signalno bojo. Kljub temu so hitro izgubili vidni kontakt. Skipper ekipe, Francoz S.G. je nemudoma opravil nujni klic MOB preko radijske postaje.

Reševalna akcija se je pričela takoj, ko so v centru prejeli klic na pomoč. Vanjo so vključili številna plovila Luške kapitanije Reka in Pula, izpostave Mali Lošinj, Pomorske policije, Obalne straže ter letala Obalne straže. V petih dneh so prečesali področje veliko 300 nmi2. Iskanje je potekalo vsak dan od zore do mraka. Na pomoč so priskočila tudi številna privatna plovila, ki so se nahajala v bližini.

Ker iskanje do konca ponedeljka do 20.00 ure ni obrodilo nobenih rezultatov so akcijo zaključili. Iskanje izgubljenega jadralca se bo nadaljevalo le še v okviru rednih aktivnosti luških kapitanij in Pomorske policije.

Po izjavah članov posadke trimarana Oman Sail, njihov jadralec ni nosil reševalnega jopiča niti ni bil privezan na plovilo. Če je pri padcu v morje utrpel telesne poškodbe ni znano. V času nezgode je pihal južni veter, valovi so dosegali višino 1m in pogoji za plovbo so bili ugodni.