Minuli konec tedna se je v Portotožu v organizaciji JK Pirat odvijal še en množično obiskan jadralski dogodek, zdaj že tradicionalna, četrta regata Halloween za optimiste. Na njej je zajadralo 193 mladih jadralcev in sedmih držav, kljub lahkemu vetru pa so uspeli odjadrati tri lepe plove. Prvo in drugo mesto sta prijadrala slovenska jadralca Peter Milivojevič in Daniel Cante.

Sončen in topel Portorož je pozdravil jadralce iz Avstrije, Češke, Italije, Madžarske, Hrvaške, Slovaške in seveda domače jadralce iz Slovenije. Konkurenca je bila močna, regate se je udeležilo tudi nekaj najboljših slovenskih jadralcev - in kar dva od njiju sta se povzpela na stopničke; slavil je Peter Milivojevič iz JK Jadro Koper, na drugo mesto se je uvrstil Daniel Cante iz JK Izola, na tretje pa madžarski jadralec Arthur De Jonghe. Med dekleti je bila najboljša hrvaška jadralka Nina Škopac pred Čehinjo Lucie Keblovo in italijansko jadralko Irene Calici, na četrto mesto med deklicami pa se je uvrstila najboljša slovenska jadralka, Caterina Sedmak iz JK Izola.

Potem, ko je regato Halloween prvi dve leti s svojo odlično infrastrukturo gostila Marina Portorož, pa se je tokrat že drugič dogajanje odvijalo v prostorih JK Pirat. To regati dodaja nekaj klubske domačnosti, za vso potrebno ugodje pa je bilo seveda poskrbljeno tudi letos.

Miro Čarman, predsednik regatnega odbora: “Regato smo zaključili s tremi odpeljanimi plovi. Posebno na drugi regatni dan je bilo odločilno poznavanje domačega terena, saj smo kljub šibkemu vetru, ki je sicer zaznamoval oba dneva, uspešno izpeljali dve kratki regati. V soboto je bilo še posebej težko, saj so številni jadralci še zelo mladi in neizkušeni - kar je sicer pri optimistih zelo pozitivno - a vendar je bilo na startu veliko napak, zaradi česar smo morali starte ponavljati in s tem izgubili precej časa, in uspeli smo izpeljati samo eno regato. Sicer pa sem zelo zadovoljen, iz razmer - v mislih imam predvsem šibek veter - smo potegnili največ, kar se je dalo.”

Organizatorji regate Halloween, ki za številne mlade jadralce in njihove starše predstavlja zaključek vsakokratne regatne sezone, so tudi letos pripravili zabaven spremljevalni program, od pogostitve do žrebanja lepih nagrad, ki jih že tradicionalno izžreba Piratova hišna čarovnica. Na podelitvi je najboljše pozdravil tudi župan občine Piran dr. Peter Bossman in jim zaželel še veliko jadralskih uspehov, predvsem pa veselja ob tem lepem športu.

Foto: Jakica Jesih