Pred 16 dnevi je iz francoskega pristanišča La Havre izplulo 42 jadrnic in se podalo na pot preko Atlantika v brazilski Itajai.

20 letna tradicija regate Transat Jacques Vabre je tudi letos privabila številne svetovno znane jadralce, da prečkajo Atlantik. Ruta, po kateri plujejo je enaka tisti, po kateri so v 17. stoletju plule trgovske ladje, ki so iz Brazilije v Evropo tovorile kavo.

Letošnje leto se je regate udeležilo 42 jadrnic. Razdeljene so v štiri skupine Clas40, IMOCA, Multi50 in Ultimo. Najhitrejše jadrnice v skupini Ultimo, kamor sodijo hitri  trimarani, so že prečkali Atlantik. Najhitrejša je bila ekipa MACIF, ki je v cilj priplula v soboto. Znana francoska jadralca François Gabart in Pascal Bidégorry sta za 7 ur prehitela ekipo Sodebo Ultim. Dvojici timaranov Prince de Bretagne in Actual regate ni uspelo zaključiti. Konkurenca se je močno razredčila tudi v razredu Imoca. Od 20 jadralcev, ki so zapluli v Atlantik, jih pluje le še 9. Odstopiti je morala tudi ekipa Hugo Boss na kateri sta plula Alex Thompson in Guillermo Atadill. (O tem kako sta morala zapustiti svoje plovilo lahko preberete v tem članku.) Trenutno je najhitrejša na poti ekipa PRB, ki jo do cilja loči le še 55 nmi. Pred ciljem je tudi najhitrejša ekipa v razredu Multi50. FenêtréA Prysmian na kateri plujeta Francoz Erwan Le Roux in Italijan Giancarlo Pedote bosta priplula v cilj v naslednjih urah. Do cilja v Itajaiu ju loči še 30 nmi. V najpočasnejši skupini Class40 vodi ekipa Le Conservateur. Prepluli so dobro polovico poti in do cilja jih loči še slabih 1900 nmi.

Foto: Jean Marie Liot (TJV2015)