V četrtek 12.11. je v jutranjih urah prišlo do eksplozije na 40 metrov dolgi motorni jahti Agram.

38,4 metrov dolga motorna jahta Agram je bila v času nesreče privezana na zimskem privezu mestne marine Zadar. Ob 4:38 uri je iz neznanega razloga prišlo do eksplozije v krmnem delu plovila, nato pa je jahto zajel požar. Delavci marine so na pomoč nemudoma poklicali zadarske gasilce, ki so uspeli pogasiti požar preden se je uspel začeti širiti. Delavci Luške kapitanije Zadar so nemudoma pričeli s pregledom plovila in ugotovili, da je do požara prišlo pri servisnih akumulatorjih.

V času nesreče na plovilu ni bilo ne posadke, ne gostov. Eksplozija in požar nista povzročila škode na sosednjih plovilih.

Motorna jahta Agram pluje pod hrvaško zastavo. Lastnik je Zagrebško podjetje. V dolžino meri 38,4 m in ima vgrajena 2 pogonska motorja z močjo 2720 kW. Izdelana je bila leta 2008 v ladjedelnici Hessen. Na krov lahko sprejme 12 gostov in posadko, ki lahko šteje do 9 oseb. Najvišja hitrost plovbe znaša 26 vozlov, potovalna pa 21. 63.000 litrski rezervoar za gorivo ji omogoča plovbo vse do 3200 nmi.

Kako se preventivno zaščititi pred požaron na plovilu?

Preventivo se lahko pred požarom zaščitite z avtomatskimi gasilnimi aparati, ki se bodo aktivirali, ko bodo prišli v stik z ognjem. S tem boste zavarovali svoje življenje, življenje vaše družine, posadke in svoje plovilo. Izjemno učinkovit in biološko razgradljiv gasilni aparat je PYRoff.

Vse o aparatu si lahko preberete na tej povezavi: PYRoff - gasilni aparat

Gasilni aparat PYRoff lahko naročite na tej povezavi: Naroči PYRoff!







Vir: MMPI