Včeraj se je v zalivu Guanabara nadaljevalo odprto brazilsko državno prvenstvo olimpijskih razredov, zadnji večji jadralski dogodek pred olimpijskimi igrami naslednje leto. V Riu se je zbralo 341 jadralk in jadralcev iz 41 držav, ki bodo prvenstvo izkoristili kot eno od priložnosti, da se pobliže spoznajo z razmerami na regatnem polju, saj je že predolimpijska regata avgusta pokazala, da bo poznavanje lokalnih razmer odločilno vplivalo na rezultate

Drugi dan so v zahtevnih razmerah, kjer so ponovno prevladovali veliki valovi in šibek veter,  izpeljali še dva plova. V razredu finn je Vasilij Žbogar v prvem plovu zabeležil še eno tretje mesto, v drugem pa v cilj prijadral kot osmi in je po dveh dneh na skupnem tretjem mestu. Vodstvo je z dvema prvima mestoma prevzel Britanec Giles Scott, na drugem mestu je pred današnjim nadaljevanjem Danec Jonas Hogh-Christensen.

V razredu 470 sta se Tina Mrak in Veronika Macarol nekoliko slabše znašli, z devetim in 12. mestom sta po drugem dnevu prvenstva na skupnem četrtem mestu. Vodstvo sta prevzeli Francozinji Camille Lecointre in Helene DeFrance, drugi sta Avstrijki Lara Vadlau in Jolanta Ogar, tretji pa Japonki Ai Kondo Yoshida in Miho Yoshioka.

Tina Mrak in Veronika Macarol sta po drugem dnevu zapisali: “Drugi dan sta na regatnem polju prevladovala visok val in šibak veter. Izpeljali smo dve regati. Danes nama ni šlo najbolje. Prvo regato sva dobro startali, vendar taktično regate nisva najbolje izpeljali. Obračali sva v nepravih trenutkih in izgubili nekaj mest pred bojo. Drugo regato pa sva startali slabše, prvo krmo in drugo orco prehiteli nekaj bark, vendar sva v drugi polovici orce, ko bi morali potegniti na levi layline obrnili na desno in izgubili prednost pred barkami, ki sva jih prej prehiteli. Zabeležili sva 9. in 12. mesto in sva trenutno na 4. mestu. Jutri bova poskušali popraviti današnje napake. Pogoji so se nama zdeli zelo zahtevni. Hitro si lahko izgubil ali pridobil.”

Tretji dan odprtega brazilskega državnega prvenstva so jadralke in jadralci odjadrali še dva plova. Vasilij Žbogar je v razredu finn z dvema prvima mestoma prevzel vodstvo, na drugem mestu je z enakim številom točk (devet) Britanec Giles Scott, Američan Caleb Paine pa na tretjem mestu za jadralcema pred sabo zaostaja za devet točk. V razredu 470 sta Tina Mrak in Veronika Macarol zabeležili šesto in peto mesto in sta po tretjem dnevu prvenstva na skupnem petem mestu (25 točk). V vodstvu ostajata Francozinji Camille Lecointre in Helene DeFrance (12 točk),na drugo mesto sta se povzpeli Britanki Hanna Mills in Saskia Clark (18 točk), tretji pa sta Japonki Ai Kondo Yoshida in Miho Yoshioka (21 točk).

Vir: JZS.si