Celotna flota regate Clipper se je udeležila letošnje regate Sydney-Hobart, ki je štela kot peta etapa regate.

V cilj regate je prva priplula ameriška maxi jadrnica Comanche, ki je za plovbo potrebovala  2 dni 8 ur 58 min in 30 sekund. Jadrnice regate Clipper, ki so bistveno počasnejše, so za plovbo potrebovale več kot 4 dni. Kot prva je v cilj priplula jadrnica Da Nang – Vietnam, ki je v cilj priplula po 4 dneh, 3 urah 1 minuti in 33 sekundah. Le slabih 20 min za njo je priplula ekipa Great Britan in LMAX Exchange kot tretja z dodatnimi 17 minutami zaostanke. Celotna fl0ta je bila izjemno izenačena. Deset jadrnic je v cilj priplulo v razmaku treh ur. Le ekipama PSP Logistic in Ichor Coal je plovba tam spodaj povzročala težave in sta za plovbo potrebovali dodatnih 10 ur.

Po kratkem postanku v Hobartu na Tasmaniji, se je flota podala na 6 etapo proti pristanišču Whitsundays na severovzhodu Avstralije. Tokrat plujejo hitreje. Po 4 dneh plovbe so že zapluli mimo Sydneya in se bližajo pristanišču Brisbain. Do cilja etape jih loči še 650 nmi. Trenutno se jim bliža območje nizkega zračnega pritiska in nepredvidljivi pogoji.

Ekipa Da Nang – Vietnam je etapo pričela izjemno dobro. Dolgo časa so pluli na vodilni poziciji, nato pa so zdrsnili na četrto. Odločitev ekipa Derry~Londonderry~Doire, da bo plula dlje od obale na odprtem morju, se je izkazala za pravilno. Jadrali so izjemno hitro in se zavihteli na prvo mesto. Pred drugo ekipo Clippertelmed+ ima trenutno 9 nmi prednosti, pred tretjo Great Britan pa 15. Enajst jadrnic pluje v razmaku 30 nmi, le ekipi Mission Performance plovba na sever povzroča težave. Trenutno zaostajajo že prejo 150 nmi.

Na vzhodu Avstralije poteka tudi Ocean Sprint, kjer se bodo delile dodatne točke. Prve ekipe bodo cilj dosegle že v nekaj urah, medtem ko je zadnja ekipa Mission Performance pravkar preplula start in si dodatnih točk na 6. etapi ne more obetati.

Meteorologi predvidevajo, da se bo z razvojem območja nizkega zračnega pritiska na severovzhodu Avstralije vreme spremenilo in postalo vse boj nestabilno. Smeri vetra se močno razlikujejo že na majhnem prostoru, kjer pluje flota. Ker je vreme trenutno težko napovedati, se bodo morali jadralci sami zanašati na svoje znanje in opazovanje vremena ter sprejeti pravilne taktične odločitve.