Na Jadranu vse več mestnih mandračev krasijo stare in tradicionalne barke. Dalmacija sicer prednjači, ne zaostaja pa niti Kvarner.

Turistično združenje Mošćenička Draga sodeluje s projektom »Mala barka« s stanovskim združenjem iz slovenske Izole. Gre za projekt, ki je v razvoju, združuje pa vse ljudi, ki jih zanimajo tradicionalna plovila, gradnja, jadranje pod latinskimi jadri, skratka, pomorska dediščina. Žal na vseh koncih primanjkuje denarja, zato je potrebno posebej izpostaviti prizadevanja posameznikov, ki s svojo pripadnostjo k projektu in prostovoljnim delom omogočajo obstoj takšnih programov, ki niso le turistične narave, ampak ohranjajo kulturno dediščino na Jadranu.

Društvo starih bark Izola je v letu 2015 praznovalo svojo 10. obletnico. Zadnje regate, že pete po vrsti, se je udeležilo 34 plovil iz Slovenije in Italije. V sončnem a  mrzlem septembrskem vremenu so ponovno pogrešali sosede Hrvate, ki so vselej povabljeni, a so žal spet izostali. Lesene lepotice so tekmovale v sedmih kategorijah.

Besedilo: Mitja Zupančič, Foto: Metod Abraham in arhiv Tomi Sinožič