Letos je potekal že 12. izbor Evropskega plovila leta. Katero plovilo si zasluži naziv odloča strokovna žirija. Sestavlja jo 11 novinarjev enajstih največjih navtičnih revij v Evropi. Vsak član žirije mora testirati vsako izmed plovil v dveh tednih na dveh različnih lokacijah. Prvi test so opravili lani v mesecu septembru v kraju La Rochelle, drugega pa v mesecu oktobru v Santa Margheriti.

Izbor poteka v petih različnih kategorijah. Standardi, ki jih postavlja žirija so izjemno visoki. V letošnjem letu je bila odločitev v razredih večtrupnih jadrnic, družinskih jadrnic in posebnih jadrnic izjemno težka. Po sprejetih odločitvah, je žirija razkrila katera plovila so se najbolje odrezala. Slavnostna razglasitev je potekala na otvoritveni prireditvi Dusseldorfskega sejma Boot 2016 na večeru imenovanem FLAGSHIP NIGHT.

Poglejmo si, kdo je letos osvojil nagrade v posameznih kategorijah.

V razredu družinskih jadrnic si je letos naziv priborila jadrnica Hanse 315. O njej smo že pisali v članku: Hanse 315. Žirijo je prepričala njena zapeljiva oblika, užitkih, ki jih nudi pri jadranju, prostoren kokpit in kabina v krmi. Hanse 315 postavlja nove standarde v razredu malih jadrnic. Prostor je pametno razporejen, s stojno višino v podpalubju in odlično kabino na krmi. Hanse 315 je impresivna majhna križarka. V razredu so bile nominirana še naslednja plovila: Dufour 460, Jeanneau 54,Maxus 26 in RM 1070.

V razredu hitrih potovalnih jadrnic se je letos najbolje izkazalo  podjetje Solaris s svojo hitro jadrnico Solaris 50. Gre za moderno in inovativno plovilo z novim designom, vrhunsko kvaliteto izdelave. Na njej se mešata južnoameriški in italijanski stil. Rezultat je luksuzna hitra jadrnica, ki si jo bi želel vsak jadralec. Je seksi, elegantna in z izjemno dobrimi jadralnimi lastnostmi. V razredu so se za naziv potegovale še Django 980, Ice 52, Italia 9.98 in J 112 e.

V razredu luksuznih križark si je letošnje leto nagrado prislužil jadrnica Grand Soleil 46 LC. Prva križarka iz ladjedelnice Cantiere del Pardo je zaplula pred več kot 40 leti. Model Grand Soleil 46 LC je nekoliko bolj seksi, luksuzen, klasičen vendar bolj hiter kot bi pričakovali. Ta dobro premišljen italijanski izdelek ima izjemno prostorno podpalubje. Izjemna je za plovbo v lepem in toplem vremenu. Oblika krova zagotavlja veliko udobja tako na sidru, kakor med plovbo. Je izjemno enostavna za upravljanje in dobro jadra v šibkih vetrovih. V razredu so se za naslov potegovale še: Adventure 55, Maxi 1200, Oyster 475  in Sunbeam 40.1.

V razredu večtrupnih jadrnic se je letos nasmešek na obrazu prikazal Jensu Quorningu, ustanovitelju in oblikovalcu plovil Dragonfly. Pri oblikovanju svojega Dragonfly 25, je želel, da je plovilo družinska jadrnica z modernim izgledom. Izdelal je tritrupno plovilo, ki je verjetno najbolj športno od vseh, ki jih je oblikoval do sedaj. Dragonfly je inovativno hitro plovilo, ki bo poskrbelo za lepo družinsko jadranje, kakor tudi za izjemno adrenalinsko plovbo. V kategoriji večtrupnih plovil so se za naziv potegovali še Bali 4.3, Comet Cat 37, Dazcat 1495 in Slyder 47.

V razredu posebnih plovil je žirijo najbolj prepričalo plovilo Quant 23. Že na prvi pogled obeta veliko, ko pa ga spoznate bolj podrobno, vidite, da ste dobili še mnogo več. Tudi če ne namestite kril, boste še vedno imeli hitro plovilo. Če dodate krila oziroma foile, pa boste imeli športno plovilo na stereoidih. Quant 23 bo garantirano prinesel obilo zabave v jadralni šport ter plovbo s krili (foili) približal široki javnosti. Vsekakor si letos zasluži naziv plovila leta v kategoriji posebnih plovil, saj to tudi je. V kategoriji so se za naziv letos potegovali še Bente 24, Corsair Pulse 600, Fareast 28R in Farr 280.

Vir: Boot.de