V letu 2015 je na hrvaški obali potekalo kar 324 reševalnih akcij.

Hrvaški nacionalni center za usklajevanje iskanja in reševanja na morju je v lanskem letu koordiniral kar 324 reševalnih akcij. V pomorskih nezgodah so reševali 197 plovil in 611 oseb, med katerimi je bilo za 33 oseb žal reševanje neuspešno.

Kljub temu, da so številke izjemno visoke, pa so k sreči nižje, kot so bile v letu 2014. V letu 2014 je bilo v pomorskih nesrečah udeleženih 163 oseb več kot lani. Pomorskih nesreč pa je bilo lani 14 manj kot leto poprej. Število nesreč s tragičnim izidom je bilo manjše. Spodbudna novica pa je, da v lanskem letu niso zabeležili nobene pogrešane osebe. Vse osebe, ki so se na morju zgubile so tudi našli.

Med pomorskimi nesrečami so v lanskem letu zabeležili 11 trkov plovil, 43 plovil je nasedlo, 11 jih je potonilo, devet pa je zajel požar.

Največje število reševalnih akcij na morju je bilo potrebno izvesti zaradi okvar na pogonskih strojih plovila ali krmilnih napravah.

Kljub temu, da je bilo izvedenih manj reševanj kot v predlanskem letu, pa je bilo v pomorskih nesrečah poškodovanih več oseb. Lansko leto je bilo teh kar 41, ker je bistveno več kot predlani. Zaradi poškodb je bilo potrebno organizirati kar 57 hitrih medicinskih prevozov oseb na obalo oziroma medicinskega osebja na kraj nesreče.

Zopet je zelo žalostna statistika med potapljači. Pomoč je potrebovalo 10 potapljačev z jeklenkami in 7 na dah. V lanskem letu pa so zabeležili bistveno manjše število nezgod deskarjev na vodi. Potrebno je bilo le 13 reševalnih akcij. Pomoč pa je potrebovalo tudi 15 kopalcev.

Kljub nekoliko manj izvedenim reševalnim akcijam v lanskem letu, pa statistika še vedno jasno kaže, da se večina navtičnih nesreč zgodi zaradi pomanjkanja izkušenj na morju ter tehničnih pomanjkljivosti in slabe opremljenosti plovil.

Vsem navtikom svetujemo, da se pred izplutjem prepričajo o ustreznosti vremenskih pogojev in plovbo prilagodijo svojemu znanju in izkušnjam. Dober kapitan plovila bo v primeru, da vremenski pogoji ne zagotavljajo varne plovbe, sprejel odločitev, da ne bo izplul. Za varno plovbo se je predhodno potrebno izobraževati na različnih tečajih in predavanjih. Na morju znanja in izkušenj ni nikoli preveč. V lanskem letu so zabeležili tudi 31 primerov nepotrebnih klicev na pomoč. Razlog zanje je bil nepoznavanje predpisov in pravil varne plovbe ter premalo znanja za varno plovbo.

Za varno plovbo v sezoni 2016 si lahko dodatna znanja naberete na predavanjih Varno na valovih. Več si lahko preberete na: Kako do znanja za varno plovbo v sezoni 2016?