Ledolomilec Baltica je svojevrstna ladja, ki je močno olajšala plovbo skozi zamrznjena severna morja.

Vsi do sedaj zgrajeni ledolomilci so pluli v ravni liniji in za seboj puščali vedno enako širok koridor po katerem so lahko plule ledje za njimi.

Oblikovalci novega ledolomilca so se odločili, da tem problemom naredijo konec. Baltica ima asimetrično obliko trupa in lahko spreminja dolžino svoje vodne linije oziroma svojo širino. Njen levi bok je oblikovan tako, da lahko pluje bočno pod kotom 30 stopinj in očisti dvakrat širši koridor ledu. To ji omogočajo 3 azipodi, ki so vgrajeni na premcu, krmi in eden na sredini trupa ter elektronika, ki uravnava njihovo delovanje. Oblika dna ladje je takšna, da se led vedno razbije na majhne koščke preden pride do propelerjev in jih ne more poškodovati. Kadar pluje s premcem naprej lahko očisti koridor širok 25m, ko pa se obrne bočno pa lahko ta 76 m dolga ladja očisti koridor širok kar 50m.

Ladjo je zgradilo finsko podjetje Arctech Helsinki Shipyard za Rusko ministrstvo za transport, ki ga uporablja v Finskem zalivu v bližini mesta St. Petersburg. Ladja bo služila tudi številnim drugim namenom. Uporabljali jo bodo za iskanje in reševanje na morju, ter čiščenje v primeru razlitij nafte.