Prejšnji teden so močni vetrovi in visoki valovi pustošili po obali Istre. Najhuje je bilo na področju Rovinja in Poreča.

Prejšnji teden je obalo hrvaške Istre opustošila močna nevihta, ki je ne pomnijo več desetletij. Najhuje je prizadeto območje Poreča in Rovinja. Poškodovana so številna plovila, ki so bila zasidrana v lukah in sidriščih.

Po opravljenih prvih pregledih je poškodovano preko 25 plovil. Nekatera so zaradi slabega vremena potonila, nekatera so utrpela težje poškodbe, veliko pa je število lažje poškodovanih plovil.

V času nevihte so morale večkrat posredovati reševalne ekipe. Plovilo Luške izpostave Poreč je moralo izpluti v nevihto z valovi, ki so presegali 5 metrov. Plovilo Regata, ki pluje pod hrvaško zastavo, je odtrgalo iz priveza in ga odneslo. Kljub takojšnjemu posredovanju, je plovilo nasedlo na obalo pri rtu Materada. Ko so reševalci pripluli na lokacijo, je bilo plovilo že popolnoma uničeno. Valovi so ga razpolovili na skalah obale. Premec je bil na obali, medtem, ko krmnega dela v katerem je bil motor in rezervoarji za gorivo niso našli. Kam je odneslo krmni del bodo ugotovili potapljači, ko bo vreme primerno.

Številne težave so bile tudi na področju Pule. Natančni podatki o škodi še niso znani in jih pričakujemo v naslednjih dneh, ko bodo lastniki plovil podali prijave.

Vir: MMPI, Foto:IstraMet