Včeraj so v Zagrebu podelili posebna priznanja reševalnim, ki so se v lanskem letu posebej izkazala pri svojem delu in ogrozila svoja življenje, da bi rešila druga.

Kristalno plaketo je prejel Tomislav Margaretić, član reševalne dubrovniške ekipe Emergensea. Skupaj s posadko ladje luške kapitanije Dubrovnik so reševali peterico kajakašev, ki jih je zajela nevihta na morju v okolici otoka Koločep.

Kako je potekalo reševanje?

24. maja lanskega leta ob 13:44 uri je center za usklajevanje iskanja in reševanja na morju iz Reke prejel nujen klic. Skipper kajaka je še s štirimi kajakaši veslal v bližini otoka Koločep, ko jih je zajela nevihta. Močan veter jih je začel odnašati proti strmim stenam otoka. V akcijo reševanja so vključili pomoč na morju Emergensea, ki je angažirala svojo posadko v Dubrovniku. Z reševalnim plovilom so takoj izpluli proti lokaciji, kjer naj bi se nahajali nemočni kajakaši. V rekordno kratkem času jim je uspelo priti do otoka. Ker so se vremenske razmere močno poslabšale, je kajakaše že odneslo na skale otoka. Reševalci so jih našli v majhnem zalivu, kamor pa niso mogli pripluti zaradi številnih čeri in podvodnih sten. Približali so se jim lahko le na razdaljo 30 m. Nevihtni vetrovi so bili stalno močnejši in morje je pobesnelo. Pričela se je borba za življenje. Kajakaši so bili izmučeni in odrgnjeni od skal, na katere jih je metalo morje.

Reševalec Tomislav Margaretić z reševalnega plovila Emergensea je videl, da se kajakaši ne bodo uspeli rešiti sami in priplavati do plovila. Skočil je v podivjano morje, odplaval do ponesrečencev in vsakega posebej odvlekel do plovila. V tem času je priplulo na kraj nesreče tudi plovilo Luške kapitanije Dubrovnik, ki je v reševanju asistiralo.

Tomislav Margaretić si je za nesebično pomoč in pravo filmsko reševanje peterice, prislužil posebno Kristalno plaketo za leto 2015.

V mrežo pomoči na morju Emergensea se lahko včlanite na http://www.emergensea.net/hr in si zagotovite brezskrbno plovbo preko cele poletne sezone že za 36 EUR. Zaupajte najboljšim!