Posadka olimpijskega dvojca 470 Sivitz Košuta - Farneti, ki zastopa barve JK Čupa, je na članskem odprtem evropskem prvenstvu v španski Palmi de Mallorca osvojila bronasto kolajno. Po neuspelem 47. Pokalu Princese Sofije, ki je bil dva tedna nazaj vedno na Palmi, kjer so se razblinile olimpijske sanje, sta jadralca zbrala moči in dosegla najboljši rezultat v karieri doslej.

Na regati za evropski pokal, 47. Pokalu Princese Sofije, sta se Simon Sivitz Košuta in Jaš Farneti uvrstila na 25. mesto, italijanskim jadralcem pa je spodletela uvrstitev Italije na olimpijske igre v Riu de Janeiru 2016, saj je bila regata še zadnja priložnost. Zadnjo vozovnico za Rio si je tako prislužila ukrajinska posadka.

Jadralca JK Čupa sta po tednu dni premora, ko sta se odpočila, uredila jadrnico in dva dni izkoristila za trening, že začela z regatami za odprto evropsko prvenstvo, na katerem je nastopila vsa svetovna elita. Za nekatere posadke je bilo to tudi interna kvalifikacija za olimpijske igre, zato je bil nivo izredno visok. Sivitz Košuta in Farneti sta že prvi dan

odjadrala odlično in vrhunske uvrstitve obdržala do konca prvenstva. V posameznih plovih sta bila: 6., 4., 11., 15., 1., 3., 6., 2., 10., 10. in 23. V regati za kolajne, na kateri nastopa le najboljših deset posadk, sta osvojila 6. mesto, ki jima je zagotovilo 6. mesto na skupni lestvici in 3. mesto med evropskimi posadkami.

Naj povemo še, da sta fanta že dve leti brez trenerja, da jim finančnih sredstev primanjkuje, saj Italijanska jadralna zveza FIV jima trenutno ne nudi pomoči ter Simon je komaj okreval od poškodbe gležnja. Glede na vse to je rezultat še toliko bolj vreden in pomemben. Na evropskem prvenstvu in na 47. Pokalu Princese Sofije ju je tokrat spremljal slovenski trener Luka Strahovnik, ki je sicer trener norveške paralimpijske posadke Sonar.

Časa za počitek ne bo dolgo, saj ju že 25. aprila čaka naslednja regata: etapa svetovnega pokala v Hyeresu v Franciji.

V soboto, 16. in v nedeljo, 17. aprila organizira Jadralni klub Čupa 4. Pokal Sesljanskega zaliva za razred optimist, ki velja tudi kot preizkušnja za consko prvenstvo. Na sporedu so tri plovi v soboto (start je predviden ob 12.00) in tri plovi v nedeljo. Pričakujemo jadralce iz celotne Furlanije Julije krajine in iz Slovenije.

Na regati bosta prisotna tudi Simon Sivitz Košuta in Jaš Farneti.