Navtična sezona na področju hrvaške obale je v polnem teku. Številen navtični promet in nestabilne vremenske razmere pa terjajo svoj davek. Samo do 11.8.2016 je bilo potrebno posredovati v 283 reševalnih akcijah.

V prvi polovici letošnje navtične sezone so v hrvaškem Centru za usklajevanje iskanja in reševanja na morju prejeli že 283 klicev na pomoč. Reševati je bilo potrebno 136 plovil in 831 oseb.

Če primerjamo z enakim obdobjem lani, je število reševalnih akcij naraslo. V lanskem letu je bilo potrebno 249 posredovanj, letos 283. Lani je bilo potrebno reševati 435 oseb, letos skoraj dvakrat več.

Do omenjenega datuma je prišlo do sedem trčenj plovil, 32 plovil je nasedlo, tri so potonila in osem jih je naplavilo na obalo. Zaradi požarov na plovilu so bila potrebna tri reševanja kar je enako kot lani (Kako se lahko zaščitite pred požarom na plovilu, lahko preberete na tej povezavi).

Največ reševalnih akcij na morju je bilo potrebnih zaradi poškodb plovil in okvare pogonskih strojev, zabeležili pa so tudi 10% porast navtikov, ki so ostali brez goriva. Kljub porastu števila reševalnih akcij na morju, pa je letos zabeleženo manjše število nezgod, v katerih je prišlo do poškodb. Do sedaj je bilo v pomorskih nesrečah poškodovanih 16 oseb, medtem, ko je bilo v enakem obdobju lani to število 37.

V letošnjem letu je naraslo število medicinskih intervencij. V lanskem letu je bilo potrebno opraviti 49 nujnih medicinskih prevozov, v letošnjem letu pa kar 71.

Poleg navtikov, so morali desetkrat pomagati potapljačem, desetim deskarjem in devetim kopalcem.

Statistični podatki za prvih osem mesecev letošnje navtične sezone kažejo, da je vzrok za največ navtičnih nezgod pomanjkljivo navtično znanje. Sledijo tehnične nepravilnosti na plovilih in pomanjkljiva oprema plovil.

Vir: MPPI