Obe slovenski jadrnici sta uspešno prečkali Atlantik in zaključili letošnjo regato Atlantic Relly for Cruisers ARC 2016.

Kot smo pisali že v petek,  je jadrnica Siberia regato zaključila na odličnem 42 mestu. V soboto ob 1:53 uri pa so v cilj pripluli še člani druge slovenske ekipe Just Perfect na jadrnici Lady Nor. Kljub temu, da so na Atlantiku ostali brez krmila, so v soboto uspešno zaključili regato in  pristali na Santa Lucii. Preko Atlantika so prepluli 2998 nmi v času 19 dni 12 ur 53. Povprečna hitrost plovbe je znašala 6,39 vozla.

Poglejmo si kaj se je dogajalo zadnje dni plovbe in kako so fantje doživeli prihod v cilj:

19.dan
Lokacija: 14:27,102 W 058:59.867 N
Smer: 245
Hitrost: 7 vozlov
Ura: 11:00

Evo, pa je za nami še ena noč, a kot zanalašč smo imeli spet močen veter in val iz neprave smeri, tako da smo “naredili” le 75 NM. Trenutno imamo še 115 NM do težko pričakovanega otoka St. Lucija in še 3 dodatne milje okoli rta, v orco 1,5 NM do cilja. Razmetalo nas je spet kot norce, upamo, da zadnjič.

Proti cilju delamo VMG približno 6 vozlov, kar pomeni da bomo prispeli ponoči okoli 23:59 po lokalnem času, upamo!

Utrujeni smo zelo. Ko smo ponoči navigirali, se nam je že kar bledlo. Neno je rekel, da ne ve več, kje smo, gor, dol, levo desno…vse je isto. Izgubiš občutek za globino in smer. Ko zreš proti premcu imaš občutek, da plujemo v krogu. Za primerjavo in občutek, to je približno tako, ko da te na smučišču ujame gosta megla.

Edina orientacija, nam krmarjem, je mala zastavica na priponi, ki ti kaže vpadni kot vetra. Elektronika oz. avtopilot je prepočasen in neodziven, zato je potrebno stalno pluti na roke.

Še malo, ne damo se, ponosno s polnimi jadri proti cilju! Rekli smo si, da ko pridemo na razdaljo pod 100 NM bomo odprli vse in pognali barko. Krmilo vemo, da bo zdržalo!!!!!

20. dan
Ura:  01.00 UTC po lokalnem času
Lokacija: pomol, Marina Rodney Bay St. Lucija

Jutri med drugo in tretjo uro po lokalnem času, ko se boste ravno prebujali iz globokega sna v hladni Sloveniji, bo atlantsko dogodivščino zaključila posadka Lady Nor pod vodstvom krmarjev Sandija Fona in Nenada Petrovčiča. Ekipo enajstih izkušenih mornarjev bodo na pomolu pričakali: dve Divi, ena Gloria in triintrideset Pitonov.

Že veste najnovejšega:

Kaj naredi Chuck Norris, ko se mu sredi Atlantika zlomi krmilo? Pokliče ekipo Lady Nor.

O psihofizičnem stanju naših junakov bomo več poročali jutri zjutraj.

Na cilju smo!!!

Veseli, srečni in ponosni. Prepluli smo Atlantski ocean.

Za nami je 3.113 NM, od tega več kot 2.150 NM z nadomestnim krmilom, našim 12. članom posadke.

Neverjetna ekipa, požrtvovalnost in predanost cilju.

Kar ne moremo verjeti, kaj smo dosegli. Žal ne toliko v tekmovalnem smislu, a kot ekipa pa si lahko mirno čestitamo, saj smo premaknili lastne meje možnega – fizično in psihično.

Ekipna odločitev, da tvegamo in nadaljujemo pot brez pravega krmila, pa čeprav smo se zavedali situacije in pod predpostavko, da smo bili v času nezgode šele na prvi tretjini zastavljene poti, je bila prava, uspeli smo!

Iskrena hvala vsem za ljubezen, podporo in spodbudne misli.

Ponosna ekipa Just Perfect ARC 2016 Saling Team-a

Več sledi…gremo na PITONA!

Fotografije izdelave improviziranega krmila na Atlantiku: